Lupta împotriva cancerului de col uterin continuă
Doar în municipiul Oradea, aproximativ 25.000 de femei sunt eligibile pentru înscrierea în programul naţional de depistare a cancerului de col uterin şi alte 60.000, din restul judeţului. Ca urmare a numărului mare de decese cauzate de cancerul de col uterin, campania de testare gratuită se va desfăşura pe tot parcursul acestui an, în vederea depistării precoce a acestei afecţiuni.
La nivelul judeţului Bihor, aproximativ 80.000 de femei pot beneficia de investigaţii gratuite. Cele mai multe cazuri de îmbolnăvire sunt diagnosticate la femeile cu vârsta peste 45 de ani, în timp ce 30% apar la femeile cu vârsta sub 45 de ani. Medicii informează că, din nefericire, România se situează pe primul loc în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. Nici judeţul nostru nu ocupă o poziţie favorabilă, având în vedere că, în medie, 240 de bihorence sunt depistate anual cu această afecţiune. Potrivit dr. Simona Mihuţ, şefa Secţiei de oncologie de la Spitalul Clinic Judeţean, incidenţa apariţiei cancerului de col uterin este foarte mare. Lipsa informaţiilor, nepăsarea sau pur şi simplu prejudecăţile sunt principalele cauze pentru care, spune oncologul, Bihorul a ajuns printre primele judeţe cu cele mai multe paciente afectate de acest tip de cancer. În ultimii 20 de ani, ţara noastră a avut cea mai ridicată mortalitate din cauza acestei maladii, iar în fiecare an se depistează peste 3.000 de cazuri noi, numărul total al pacientelor atingând cifra de 40.000. Ultima campanie de informare a fost un real dezastru, doar 2% din elevele eligibile din toată ţara fiind vaccinate împotriva cancerului de col uterin, în timp ce, în Bihor, procentul s-a ridicat la 3,5%, adică 105, din cele peste 2.000 de eleve eligibile.
Cifrele furnizate de dr. Simona Mihuţ arată că în ultimii trei ani, numărul orădencelor bolnave de acest tip de cancer a crescut progresiv. Interlocutorul nostru anunţă că numărul femeilor bolnave de cancer de col uterin nu este de neglijat, mai mult decât atât, această afecţiune reprezintă 80% din totalitatea cazurilor oncologice.
intradevar, informarea din partea presei este deseori deficitara. pentru a contracara acest minus, vin eu si va informez, in deplina cunostinta de cauza (sunt medic la spitalul de ginecologie din Oradea) ca campania de depistare a cancerului de col este in plina desfasurare.singurul luncru pe care orice femeie trebuie sa il fac aeste sa se prezinte la policlinica maternitatii cu un bilet de trimitere de la medicul de familie. pe baza acestuia testul Papanicolau se efectueaza GRATUIT, interpretarea rezultatelor si evntualele optiuni terapeutice, la fel, gratuit. in fiecare zi este un medic responsabil de policlinica (in incinta Maternitatii, str.Clujului nr.50, Ambulatorul de specialitate), care va va face recoltarea, va va oferi informatii legate de tot proiectul, va va raspunde la intrebari. Deci, trebuie doar sa veniti. Pentru cei interesati, va pot da detalii personal. Nu vreu sa fac din site-ul Crisanei un loc de publicitate, de aceea pentru oricine este interesat, va astept sa imi scrieiti pe adresa de mail (ritaherczegh@yahoo.com), unde vom putea vorbi de indelete, programare sau orice altceva.
unde trebuie sa ne adresam pentru investigatii,cu sau fara programare? existe centre de investigare si in judet sau numai la oradea? altadata lamuriti lumea pina la capat nu numai pe jumate.