De la începutul acestei luni, bihorenii care doresc montarea pompelor de insulină nu mai trebuie să se deplaseze la Centrul Regional de diabet Timiș, acolo unde județul nostru era arondat, de acum înainte beneficiind de aceste servicii medicale în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea.

Unitatea spitalicească menționată este prima din Bihor care a primit acceptul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru a fi inclusă în Programul național de diabet zaharat. Detalii despre această nouă facilitate de care vor beneficia asigurații bihoreni ne-a oferit chiar Dorel Dulău, directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bihor: „În cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență, asiguraților diabetici le vor putea fi montate dispozitive cu caracter medical specifice, și anume pompe de insulină cu și fără senzori și sisteme de monitorizare continuă a glicemiei. Până acum, tot ceea ce însemna montarea unor astfel de dispozitive, pentru bihoreni, se făcea la Timișoara, județul nostru fiind arondat centrului de diabet de acolo, iar diabeticii care doreau astfel de dispozitive trebuiau să întocmească un dosar cu multe acte cu caracter medical, pe care îl depuneau la o comisie regională din Timișoara, unde erau aprobate sau nu. Bineînțeles că în acea comisie existau medici care evaluau dosarele, dând prioritate copiilor, gravidelor și așa mai departe, astfel încât unii dintre solicitanți nu apucau să beneficieze de astfel de sisteme.

Iată că, începând cu 1 iulie, în cadrul Spitalului Județean se montează astfel de dispozitive, iar bihorenii nu trebuie să mai bată drumul până la Timișoara.

Aș vrea să vă spun că este un lucru benefic, mai ales că în județul Bihor sunt peste 32 de mii de diabetici. Spitalul Clinic Județean de Urgență, fiind în premieră inclus în acest program național de diabet care prevede montarea de dispozitive, și-a asumat ca până la sfârșitul anului să monteze 6 pachete de pompe de insulină simple, 6 pachete de pompe de insulină cu senzori de monitorizare și 30 de sisteme de monitorizare continuă a glicemiei, toate în valoare de 332.460 de lei. Bineînțeles că dacă vor fi mai mulți doritori, atunci Spitalul Județean ne va solicita finanțare suplimentară și, cu siguranță, Casa Națională de Asigurări de Sănătate va aloca banii necesari˝.

Șeful CAS Bihor a enumerat și demersurile pe care asigurații diabetici le au de făcut în vederea montării pompelor de insulină:

˝Fiecare diabetic, cel puțin teoretic, dar sper că și practic, se află în verificarea unui medic specialist în diabet și nutriție sau a unui medic cu astfel de competențe și poate să anunțe acestuia dorința de a primi un dispozitiv dintre cele menționate, iar medicul va întocmi un referat cu caracter strict medical, cu toate datele medicale necesare, referat pe care i-l va da asiguratului, pacientului, care se va prezenta la Spitalul Județean pentru un consult în ambulatoriul de specialitate. Pașii următori, inclusiv cei administrativi, până la montarea pompei, sunt la latitudinea Spitalului Județean˝.

Directorul Dorel Dulău a subliniat apoi avantajele pe care montarea pompelor de insulină le reprezintă pentru diabetici, confortul cotidian al acestora crescând semnificativ:

˝Cu siguranță, unul din avantajele montării unei astfel de pompe, cel mai vizibil de altfel, este reducerea numărului de împunsături, mai ales la diabeticii de tip 1, cei insulinodependenți, care sunt împunși de cinci, șapte ori pe zi sau chiar de mai multe ori, în timp ce cu un astfel de dispozitiv, legat printr-un cateter, care se schimbă de regulă la trei zile, mai au de suportat numai o împunsătură la trei zile. Bineînțeles că acest dispozitiv se poate adapta pe ore, cantitatea de insulină furnizată fiind stabilită de medicul diabetolog și, prin urmare, avantajele sunt multiple.

Mai mult, în cazul pompei de insulină cu sistem de senzori, atunci când glicemia crește spre hiperglicemie, sistemul furnizează insulină, echilibrând glicemia, iar lucrurile revin la o situație mult mai bună, în favoarea diabeticului˝.

Dorel Dulău, directorul general al CAS Bihor, nu a exclus extinderea Programului național de diabet zaharat și la alte unități din județ, deocamdată, pe lângă Spitalul Clinic Județean de Urgență, doar Spitalul Pelican inițiind demersuri în acest sens:

˝Și Spitalul Pelican a solicitat intrarea în acest program, dar, deocamdată, acesta este în evaluare, însă, cu siguranță, când i se va aproba și acestuia, vom asigura finanțare, în beneficiul asiguraților bihoreni˝.