Fără liste de așteptare: CNAS a alocat banii necesari depistării precoce a cancerului!
Vineri, 8 septembrie, Dorel Dulău, directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bihor, anunța că a solicitat suma de 1,2 milioane de lei necesară investigațiilor de tip PET-CT programate în luna septembrie.
„Urmare a solicitării noastre și a analizării acesteia, domnul președinte Andrei Baciu a dispus alocarea de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate a sumei de 1,2 milioane de lei în vederea acoperirii costurilor investigațiilor de tip PET-CT de care au nevoie pacienții bihoreni. Precizez că, în urma comunicării cu singurul furnizor bihorean de investigații PET-CT, am constatat că lista de așteptare cuprinde aproximativ 200 de pacienți, la care s-au mai adăugat cei 50 înscriși în ultimele zile. Subliniez că suma alocată de CNAS acoperă serviciile de investigații imagistice pentru toți pacienții care se află pe listele de așteptare, inclusiv pentru persoanele din alte județe, cum ar fi Dolj, care s-au adresat furnizorului din Bihor”, precizează Dorel Dulău.
Șeful CAS Bihor a mai arătat că, în condițiile creșterii numărului de cazuri care au necesitat investigații PET-CT, a solicitat CNAS suplimentarea fondurilor pentru furnizarea acestor servicii, suma alocată pentru trimestrul III fiind cu aproximativ 50 la sută mai mare față de cele alocate în primele două trimestre ale anului în curs:
„Faptul că pacienții bihoreni beneficiază de servicii medicale decontate în timp util de către CNAS evidențiază continua preocupare a CAS Bihor ca persoanele bolnave să beneficieze de diagnosticare rapidă și corectă, ca o condiție fundamentală pentru reușita procesului de însănătoșire a acestora. În conformitate cu actul adițional semnat chiar azi, 8 septembrie, suma alocată de CAS Bihor în contul investigațiilor PET-CT din trimestrul III este de 3,82 milioane de lei, în condițiile în care sumele aferente trimestrelor I și II au fost de circa 2,43, respectiv 2,65 milioane de lei”.
La finalul dialogului nostru, Dorel Dulău a ținut să precizeze că investigațiile realizate cu tehnologia PET-CT sunt decontate integral de CNAS, motivele fiind acuratețea rezultatelor și posibilitatea depistării precoce a bolii oncologice:
„PET-CT este o metodă de investigație care combină tomografia cu emisie de pozitroni (Positron Emission Tomography - PET) și tomografia computerizată (Computed Tomography - CT). Îmbinând cele două tipuri de investigații, CT, care identifică modificările patologice, anatomice și structurale ale organelor și PET, care vizualizează și modificările metabolice ale țesuturilor examinate, PET-CT permite diagnosticarea precoce a afecțiunilor oncologice, cu șase luni până la un an înainte ca acestea să poată fi detectate prin investigații tradiționale”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.