Veste bună de la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor (CJSU). La nivelul județului se constată o scădere cu 10 a numărului de localități cu incidență de peste 3 cazuri la 1.000 locuitori, de la 64 de localități în 17 noiembrie, la 54 de localități la data de 23 noiembrie.

CJSU, prezidat de prefectul Dumitru Țiplea, a aprobat în cadrul ședinței de luni, 23 noiembrie, lista localităților din Bihor în care se impun limitări în domeniile HoReCa, cultural și de divertisment, pentru a preveni răspândirea virusului Sars-CoV-2. Conform acesteia, numărul localităților în care incidența cazurilor este mai mare de 3 la 1000 de locuitori a scăzut de la 64 la 54. Scăderea coincide cu termenul de două săptămâni care a trecut de la adoptarea în 9 noiembrie,  de către CJSU, a măsurii de purtare obligatorie a măștii de protecție la nivelul întregului județ, inclusiv în spații deschise.

Lista elaborată în urma analizei efectuate de Direcția de Sănătate Publică Bihor cuprinde 88 de localități, din care 54 au o incidență a cazurilor de peste 3 la 1.000, după cum urmează: Câmpani, Tărcaia, Sântandrei, Oșorhei, Oradea, Tulca, Cărpinet, Marghita, Sâmbăta, Sălard, Cefa, Paleu, Nucet, Suplacu de Barcău, Curtuișeni, Salonta, Borș, Ștei, Viișoara, Chișlaz, Săcădat, Sânmartin, Lunca, Pietroasa, Nojorid, Abrămuț, Beiuș, Căpâlna, Boianu Mare, Abram, Ceica, Girișu de Criș, Tăuteu, Brusturi, Cetariu, Măgești, Tileagd, Vașcău, Derna, Cociuba Mare, Buntești, Curățele, Aușeu, Batăr, Balc, Sârbi, Gepiu, Răbăgani, Biharia, Copăcel, Vadu Crișului, Tinca, Criștioru de Jos și Roșiori.

În aceste localități este interzisă activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor în interior, dar este permisă funcționarea teraselor deschise și livrarea la domiciliu. Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc și sunt interzise activitățile cinematografelor, instituțiilor de spectacole și concerte.

Lista cuprinde și 34 de localități în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor a fost mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3 la 1.000 de locuitori. Acestea sunt: Popești, Sâniob, Olcea, Ineu, Rieni, Bratca, Avram Iancu, Ciumeghiu, Șimian, Aleșd, Mădăras, Săcueni, Spinuș, Șoimi, Pomezeu, Tarcea, Holod, Aștileu, Căbești, Budureasa, Valea Lui Mihai, Țețchea, Pocola, Uileacu de Beiuș, Diosig, Bulz, Tămășeu, Finiș, Lazuri de Beiuș, Lăzăreni, Drăgănești, Dobrești, Vârciorog și Borod.

Aici activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor în interior este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și este limitată la intervalul orar 06.00-23.00. Activitatea cu publicul a cinematografelor, instituțiilor de spectacole și concerte, precum și a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului iar organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale este interzisă.

Totodată, Prefectura reamintește că purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise și închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă, indiferent de valoarea ratei de incidență cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile, este obligatorie la nivel național.

„Programul operatorilor economici care desfășoară activități de comerț și prestări de servicii, altele decât HoReCa, trebuie să se desfășoare doar în intervalul orar 5.00-21.00, cu excepția activităților de livrare la domiciliu, farmaciilor, benzinăriilor și transportatorilor de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune și a transportatorilor de mărfuri care utilizează autovehicule de peste 2,4 tone; se suspendă activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în următoarele domenii: activități în piscine, locuri de joacă, săli de jocuri; se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise sau deschise, publice sau private”, se mai afirmă în comunicatul Prefecturii Bihor.

Măsurile adoptate luni de CJSU Bihor se aplică din 24 noiembrie, ora 00.00.