Bihorul este la ora actuală printre județele cu cele mai multe cazuri de Covid-19 active din țară. Coordonatorul spitalelor din județ în perioada pandemiei, dr. Gheorghe Carp trage un semnal de alarmă, rugându-i pe bihoreni să respecte normele sanitare pentru că altfel, „într-o lună de zile sistemul va fi copleșit și medicii nu vor mai putea face față”.

La ora actuală, în Bihor, sunt nu mai puțin de 719 cazuri pozitive active.

„Cele mai multe se află în Oradea – 260, Beiuș - 38, Nucet – 32, Oșorhei – 29, Sânmartin – 23, Dobrești – 21, Ștei – 18, Ineu – 17, Pomezeu – 17, Sântandrei – 17, Țețchea – 17. Trebui să pregătim măsuri pentru a nu ajunge la un procent de 3 la mia de locuitori. În acest moment avem comune care, chiar dacă au cazuri active mai puține, vor intra în carantină, în funcție de punctaj. Dintre cei infectați, 60% sunt din mediul rural iar 62% sunt femei. Vârsta medie a cazurilor este de 41 de ani iar a deceselor de 65 de ani. În ceea ce privește focarele, cele mai multe sunt închise, dar aflate sub supraveghere. Primul a fost cel de la Spitalul Orășenesc Aleșd, pe 28 de martie, care a fost închis în 15 aprilie. A urmat cel de la Faist în 25 mai, 40 de infectați din 953 de angajați, la Plexus am avut 27 de infectați dintr-un număr total de angajați de 1.894, Digi RCS-RDS, 6 cazuri la 683 de angajați, plus 23 de oameni dintr-o formație de lucru constituită din persoane venite din județul Brăilă. Am avut focare mici la Spitalul Municipal Salonta, 4 pacienți și 8 cadre medicale din 207 angajați, la Municipal Oradea, 3 infirmieri din 1.740 de angajați, Leoni, din 24 iulie, 9 angajați din 739, Banca CEC, 3 din 15 angajați, European Food 15 cazuri pozitive la 900 de angajați, la Spitalul de Psihiatrie din Nucet, 3 infirmieri din 174 de angajați”, a spus dr. Daniela Rahotă, director executiv al DSP Bihor, într-o conferință de presă desfășurată vineri la Prefectura Bihor.

 

„Lumea nu trece prin boală fără să sufere, așa cum se susține!”

Gheorghe Carp, coordonatorul spitalelor în perioada pandemiei a spus că situația este mult mai gravă decât în perioada Stării de Urgență.

„Am avut 27 de infectați zilnic, apoi 50, 60, 70, ne-a surprins și pe noi ritmul în care evoluează această infectare a populației. Din statisticile noastre, 30% s-au infectat ca urmare a participării lor la tot felul de întruniri religioase. Este îngrijorător. Noi am vorbit cu reprezentanții cultelor și i-am rugat să impună respectarea distanțării sociale și a măsurilor de prevenire dar, din păcate, fără rezultat. Alți 30% sunt cei care vin din concedii. Iar restul, cam 10-15%, participă la întruniri, botezuri, nunți. Respectați regulile pentru că într-o lună de zile sistemul va fi copleșit. În ritmul ăsta nu mai putem face față. Au trebuit reintroduse anumite măsuri care au mai fost luate în perioada Stării de Urgență. Spitalul Municipal a fost desemnat din nou, Spital Covid. Cele 300 de paturi, plus cele de la terapie intensivă, sunt aproape la capacitate. Am avut o gură de oxigen cu acele 20 de paturi de la Beiuș pentru asimptomaticii care sunt din zonă. Deocamdată paturile de ATI sunt suficiente. Dacă e cazul putem supolimenta paturile de ATI cu 2-3 în fiecare zi. Vorbim de paturi dotate cu ventilatoare, monitoare și tot ce este necesar. În ritmul acesta, în luna septembrie ne așteptăm la capacitate maximă acoperită și va fi foarte dificil. Am cerut Ministerului Sănătății și ni s-a aprobat ca Spitalul de Recuperare să fie spital suport covid pentru Spitalul Municipal. Unitatea din Băile Felix, cea cu 150 de paturi, va fi spital suport iar cea din Băile 1 Mai, care se ocupă de copii, își poate continua activitatea”, a spus medicul Gheorghe Carp, care a mai adăugat că a cerut ajutor pentru suplimentare persoanului spitalelor din județ iar cele din Marghita și Salonta au răspuns primele solicitărilor. În plus, Spitalul Municipal a făcut anunț pentru angajare de personal pe perioada pandemiei și sunt deja persoane care vor fi angajate.

„Nu sunt probleme cu medicamentele și materialele sanitare. Dar, am văzut știri false care susțin că 50% dintre cei bolnavi sunt asimptomatici. Nu este adevărat. Statisticile noastre spun că doar 10% sunt asimptomatici. Lumea nu trece prin boală fără să sufere așa cum se susține. 60% dintre cei infectați fac forme medii și severe”, a mai spus Carp.

La final, răspunzând întrebărilor, prefectul Dumitru Țiplea a spus că, în acest moment, 17 paturi sunt ocupate la ATI, că se speră ca școala să înceapă în condiții normale și că roagă bihorenii să respecte măsurile sanitare pentru că alfel se va ajunge la recordul de 1.600 de îmbolnăviri, un număr la care sistemul nu va mai face față.