Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a prezentat miercuri mai multe propuneri pentru rezolvarea situaţiei medicilor de familie, printre care redefinirea medicului prescriptor și renunțarea la unele documente pe hârtie. Șefa medicilor de familie din Bihor spune că propunerile nu modifică nimic în mod semnificativ, mai ales că nu se vorbește niciunde despre problema subfinanțării.

 

„Este în curs de finalizare un proiect de modificare a Legii 95/2006 care va redefini medicul prescriptor, în sensul că responsabilitatea prescrierii de medicamente compensate pe bază de scrisoare medicală va reveni medicului care a elaborat schema terapeutică, în cazul în care reţeta prescrisă respectă schema respectivă. Totodată, vor fi revizuite şi protocoalele terapeutice (...), în sensul lărgirii accesului pacienţilor la tratamente, prin extinderea categoriilor de medici prescriptori pentru anumite medicamente”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

O altă modificare propusă de CNAS este legată de prescripţiile şi serviciile medicale acordate pe baza informaţiilor din sistemul informatic, astfel, să nu mai fie imputate furnizorilor în cazul în care sistemul cardului electronic nu funcționează.

Medicii de familie nu vor mai fi nevoiți să introducă, în dosarul electronic de sănătate, datele medicale ale pacienților care declară în scris că, din motive de conştiinţă sau religioase, nu doresc ca aceste date să fie stocate.

De asemenea, s-a luat în discuție o serie de prevederi de debirocratizare a activităţii furnizorilor de servicii medicale şi de creştere a accesului asiguraţilor la medicamente şi servicii paraclinice finanţate de CNAS.

„Se renunţă complet la documentele pe hârtie în cadrul procesului de contractare a serviciilor medicale şi se elimină obligaţia furnizorilor de a mai completa formulare tipizate pe hârtie în activitatea curentă, ceea ce în cazul medicilor va duce la creşterea timpului acordat efectiv consultării pacientului”, mai reiese din comunicatul instituției.

Potrivit sursei citate, se renunţă la restricţia ca farmacia sau furnizorul de servicii paraclinice căruia i se adresează asiguratul să fie în contract cu aceeaşi casă de sănătate ca și medicul care a eliberat reţeta sau biletul de trimitere, ceea ce înseamnă că reţetele şi biletele de trimitere la analize vor putea fi onorate de orice farmacie, respectiv laborator de pe teritoriul ţării.

„O altă noutate va fi că în cazul în care medicul de familie nu va reuşi să-şi găsească un înlocuitor pentru perioada plecării în vacanţă pacienţii de pe lista lui se vor putea adresa cabinetelor de medicină din proximitate desemnate de medicul respectiv. Perioada acordată unui medic de familie nou intrat în activitate sau nou venit într-o localitate pentru a-şi forma lista de pacienţi va fi extinsă de la şase luni la un an”, este subliniat în comunicatul de presă.

 

Patru înscrisuri la un consult!

Ziarul Crișana a analizat, împreună cu președinta Asociației Medicilor de Familie MEDFARM Bihor – Ana Dorina Popa, propunerile CNAS, iar concluzia este una amară.

„În ceea ce privește redefinirea medicului prescriptor, și până acum medicii specialiști puteau scrie rețete, iar în ceea ce privește introducerea în dosarul electronic de sănătate a datelor medicale ale pacienților care declarau în scris că, din motive de conştiinţă sau religioase, nu doresc ca aceste date să fie stocate, nici până acum nu eram nevoiți să le introducem. Singura noutate este cea referitoare la renunţarea la documentele pe hârtie în cadrul procesului de contractare a serviciilor medicale și eliminarea obligaţiei ca furnizorii să completeze formulare tipizate pe hârtie în activitatea curentă. Noi, la o consultație, trebuie să scriem în fișa de consultație, în registru de consultație, pe biletul de trimitere și trebuie să și introducem totul în calculator. Eu fac două din aceste lucruri, asistenta face două. Când să mai ai timp să-ți faci treaba ta de medic? Ar trebui simplificat și sistemul de raportări care este îngrozitor. DSP-ul cere raportări cu privire la anumite îmbolnăviri, la vaccinuri, facem raport telefonic la Sanepid, vara raportăm bolile digestive, apoi bolile cronice. Totul este muncă în plus în contextul în care toate acestea sunt înregistrate în sistem la fiecare consultație. Toate informațiile astea dacă ar fi luate din sistem ne-ar rămâne și nouă timp să ne facem treaba. În ceea ce privește înlocuirea pe timpul vacanței, eu nu mi-am mai luat una de 10 ani, nu se schimbă aproape nimic. Până acum ne înlocuiau colegii din incinta clinicii, acum ne pot înlocui și din altă clinică. Poate că ar fi buni medici cu PFA care să ne înlocuiască.

Acestea nu sunt modificări substanțiale. Declarativ unele măsuri sună bine, sunt curioasă însă să văd cum se vor rezolva tehnic. Din păcate, principala problemă, cea a finanțării, rămâne nerezolvată. Și cea a protocoalelor. La ora actuală, un spray pentru astmatici nu poate fi prescris fără o scrisoare medicală de la pneumolog. Aceste lucruri ne îngreunează enorm munca”, a spus dr. Ana Dorina Popa.