Dorel Dulău, directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, anunța, cu ocazia unui interviu recent, publicarea unui act normativ așteptat de numeroși români: Legea 293/2022 pentru combaterea și prevenirea cancerului, interlocutorul nostru oferindu-ne și detalii despre noutățile stipulate de aceasta.

 

„Vă aduc la cunoștință, cu bucurie, că, în data de 3 noiembrie, a apărut Legea 293/2022 pentru combaterea și prevenirea cancerului. Este o lege îndelung așteptată și care ne ajută în ținerea unei evidențe concrete a bolnavilor de cancer. Țin să vă reamintesc că, în termen de 180 de zile, legea prevede că vor fi emise normele metodologice de aplicare a acesteia. Pentru prima dată, ne-am racordat la normele europene și se înființează un registru de prevenție a cancerului, un registru în care se va ține evidența tuturor bolnavilor, la nivel național. Legea prevede un termen de constituire a acestui registru din 2023 până în 2030, deci, de șapte ani. De asemenea, îmbucurător este că legea prevede că minim 20 la sută din bugetul alocat programelor naționale de sănătate, pe fiecare județ în parte, vor fi alocate pacienților oncologici. Deci, suma alocată bolnavilor de cancer este una considerabilă”, ne-a declarat directorul general al CAS Bihor.

Dorel Dulău preciza, totodată, că, în cazul bolnavilor de cancer, analizele cu caracter genetic vor fi decontate din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, fapt foarte important, mai ales pentru pacienții bihoreni, județul nostru ocupând un nedorit loc fruntaș în ceea ce privește rata bolnavilor oncologici:

„În urma studiului Legii 293, putem constata că, începând cu anul 2023, Casa Națională de Asigurări de Sănătate va deconta, din bugetul propriu, tot ce înseamnă analize cu caracter genetic în cazul bolnavilor de cancer, un lucru îmbucurător, deoarece aceste analize au un cost destul de ridicat. Aceste analize sunt foarte importante; la nivel european sunt făcute și decontate în baza asigurărilor, prin urmare, și România se raliază acestei practici a Uniunii Europene. De asemenea, sunt bucuros că în județul Bihor avem un centru regional de genetică medicală, la nivelul Spitalului Județean, astfel încât bolnavii de cancer vor beneficia de aceste analize genetice, și că avem furnizori de servicii medicale ce dețin resursa umană necesară, pregătită profesional din perspectiva efectuării acestui tip de analize, pe care Casa Națională de Asigurări de Sănătate, prin CAS Bihor, le va deconta. Cred că este benefic pentru bolnavii de cancer și pentru îmbunătățirea serviciilor medicale ce sunt decontate din Fondul Național de Asigurări de Sănătate. Pe de altă parte, realizarea acelui registru unic, de care aminteam și care va fi pus la punct în câțiva ani, este un lucru benefic tuturor. Din păcate, județul Bihor este pe locul doi, trei în această zonă a bolnavilor oncologici, ceea ce nu este un aspect îmbucurător și ne obligă, ca instituție publică, să luăm măsurile necesare și să alocăm bani suficienți acoperirii și decontării serviciilor medicale aferente acestei specialități oarecum aparte, atât din cauza numărului mare de pacienți, cât și din cauza gravității bolii”.