Cu ocazia unui interviu recent acordat la sediul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bihor, directorul general Dorel Dulău a prezentat principalele prevederi ale proiectului de ordin pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății.

 „Ne bucură foarte mult un proiect de act normativ, un proiect de ordin de ministru care este pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății, un proiect care se referă la un acces mai larg al asiguraților - și aici, ne bucurăm, în primul rând, pentru cei din zona rurală - la serviciile farmaceutice, la actul medical prestat în farmacii. Este vorba de prestarea vaccinării antigripale și de către farmaciști. Astfel, asigurații bihoreni și nu numai vor putea beneficia de aceste servicii mergând la farmacie, plătind contravaloarea acestui serviciu și, în urma unei scurte anamneze făcute la fața locului - să nu fie răciți ori să nu aibă alte boli - se vor putea vaccina împotriva gripei sezoniere. Susținem cu tărie acest proiect al Ministerului Sănătății pentru că unul dintre obiectivele noastre principale este accesul tot mai larg al asiguraților la serviciile de sănătate. Încercăm să oferim servicii medicale de calitate și de toate specialitățile tuturor asiguraților din Bihor, fie că sunt din Oradea, din alte municipii și orașe din județul nostru, ori că locuiesc în mediul rural. Credem că un astfel de proiect de act normativ este o idee binevenită, despre care nu putem să considerăm decât că este în sprijinul și în beneficiul sănătății fiecărui asigurat”, ne-a declarat directorul general al CAS Bihor.

Dorel Dulău este convins că viitorul ordin de ministru va avea efecte pozitive mai ales în mediul rural, acolo unde accesul la servicii medicale este mai puțin facil decât în orașe:

„Va fi un proiect atât pentru cei din zona rurală, cât și pentru cei din mediul urban, dar, ținând cont că farmaciile, cabinetele medicale de diverse specialități, începând de la medicina de familie, sunt mult mai multe în orașe, va fi, în primul rând, un beneficiu real pentru asigurații din zona rurală. Trebuie să luăm în considerare că mulți dintre asigurații bihoreni de la țară, să zicem așa, au un acces mai greu spre municipii și orașe, spre cabinetele medicale și atunci, dacă există un oficiu farmaceutic în imediata lor apropiere, vor beneficia mai ușor de acest act medical”.

Cât privește punerea în aplicare a actului normativ menționat, interlocutorul nostru speră că aceasta se va petrece cât mai repede, în condițiile apropierii sezonului rece:

„Noi sperăm cât de repede, imediat după dezbaterea publică, să fie pus în aplicare, pentru că iarna bate la ușă, gripa își face tot mai evident simțită prezența printre noi, spitalele din municipiul Oradea și celelalte din județ, pe care le vizităm periodic, sunt pline și, prin urmare este nevoie ca acest vaccin antigripal să fie cât mai repede pus pe piață și administrat celor care doresc acest lucru. Practic, el face parte dintr-o prevenție a fiecăruia dintre noi și este foarte important să transmitem acest mesaj pentru a înțelege că e mai ușor să prevenim boala decât să o tratăm”.