La mijlocul săptămânii trecute, echipa managerială a Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popovici” anunța finalizarea amplelor lucrări de renovare și modernizare executate în ultimii ani la Staționarul 2, cunoscut de beiușeni sub numele de Spitalul Vechi.

 

De altfel, pagina de Facebook Raport de manager. Spitalul Municipal „Episcop Nicolae Popovici” preciza că nu întâmplător festivitatea inaugurală organizată după finalizarea lucrărilor a fost programată joi, 7 decembrie: „Moș Nicolae a adus copiilor și viitoarelor mămici din zona Beiușului un dar mult așteptat: Secțiile Obstetrică-Ginecologie și Pediatrie renovate integral. O zi plină de emoții pentru noi toți. […]

Spitalul Municipal «Episcop Nicolae Popovici» nu este doar al beiușenilor, ci  este spitalul întregii comunități din Țara Beiușului”.

Lucrările de renovare și modernizare erau necesare din cauza stadiului avansat de degradare în care se găsea clădirea Staționarului 2 (Spitalul Vechi) și au vizat schimbarea acoperișului pe clădirea centrală  și pe cele adiacente, cu finanțare de la bugetul local; renovarea secției Obstetrică-Ginecologie, amenajarea și dotarea celor trei cabinete medicale (Boli infecțioase, Pediatrie și Obstetrică-Ginecologie), extinderea compartimentului Îngrijiri paliative și reconfigurarea Dispensarului TBC, renovarea secției Pediatrie, toate realizate din fondurile proprii ale spitalului; montarea sistemului de oxigen și aer comprimat în Staționarul 2, la fiecare pat, proiect derulat de Primăria Beiuș cu fonduri europene în valoare de circa 10 milioane de lei.

La evenimentul inaugural au participat primarul Gabriel Popa, viceprimarul Dragoș Balog, o parte din personal, în frunte cu managerul Claudiu Lupău și dr. Angela Ciuciu, directoarea medicală a unității spitalicești locale, protopopii ortodox și greco-catolic, Marian-Vasile Popa, respectiv Zorel Zima, alte fețe bisericești, directorii școlilor beiușene, oameni de afaceri locali și câțiva medici invitați, precum conf.  univ. dr. Carmen Pantiș, medic primar ATI, președinta Colegiului Medicilor Bihor sau cardiologul Dinu Dragomir.

În deschidere, Claudiu Lupău, managerul Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popovici”, a subliniat faptul că unitatea medicală locală nu este numai a locuitorilor municipiului Beiuș, ci a tuturor celor din depresiunea omonimă, doar 10 la sută dintre pacienți fiind beiușeni, din această cifră statistică rezultând importanța strategică pe care spitalul o are pentru întreaga zonă de sud-est a județului Bihor. Managerul Claudiu Lupău a expus apoi motivele care, pe lângă stadiul avansat de degradare în care se afla clădirea, l-au determinat să inițieze acest amplu proiect de reabilitare a Spitalului Vechi: siguranța și confortul pacienților, asigurarea unui mediu de lucru decent pentru angajați, responsabilitatea față de una dintre clădirile emblematice ale Beiușului, edificiu care datează din anul 1903.

Vorbitorul a enumerat lucrările executate în ultimii ani, subliniind că valoarea acestora s-a ridicat la circa 1,15 milioane de lei (230 de mii de euro), 15 procente din această sumă fiind alocate de la bugetul local, iar restul reprezentând fonduri proprii. Desigur, a mai precizat vorbitorul, la sumele enunțate se adaugă valoarea proiectului european menționat, referitor la circuitele pentru fluidele medicale, cu un total peste 2 milioane de euro (10 milioane de lei).

Ajuns în acest punct al expunerii sale, managerul Claudiu Lupău a devoalat sursa succesului financiar din ultimii ani, și anume accentul pus pe atragerea de medici valoroși, ceea ce a generat creșterea calității serviciilor și a încrederii populației în spitalul beiușean: „Cred că nu multe spitale din România – și m-am informat în acest sens – se pot mândri că au făcut din fondurile proprii și investiții în infrastructură. Am putut să facem asta pentru că am început să avem bani. De ce am început să avem bani? Pentru că ne-am urmat planul strategic cu care ne-am început mandatul – eu și colegii mei – și anume să redeschidem spitalul pentru axul său central: medicul.

Creștem la capitolul încredere și acesta este cel mai important lucru pe care l-am realizat în spitalul nostru: să creștem încrederea pacienților în serviciile medicale și, de asemenea, încrederea medicilor că aici, la Beiuș, se pot dezvolta din punct de vedere profesional, al carierei”.

În ultimii doi ani și jumătate, au venit în spitalul din Beiuș 32 de medici, unul dintre aceștia fiind dr. Mircea Galu, cu dublă specialitate (medicină de urgență și ATI), care s-a repatriat din Belgia și a ales să lucreze la Beiuș, a mai arătat Claudiu Lupău.

Dr. Mădălin Bulzan, coordonatorul Compartimentului de Ortopedie și Traumatologie și membru în Consiliul de administrație al spitalului, este un alt medic pentru care spitalul din Beiuș este locul unde caută să-și desăvârșească dezvoltarea profesională și personală. Medicul Bulzan preciza, cu ocazia evenimentului inaugural de la Staționarul 2 că „este doar primul pas în renovarea întregului spital”, pentru că locuitorii zonei merită servicii medicale la standarde ridicate, „acestea fiind, de altfel, principalele obiective ale compartimentului nostru: dezvoltare și servicii medicale cât mai apropiate de normalul zilelor noastre”.

Prezentă joi la momentul festiv de la Spitalul Municipal „Episcop Nicolae Popovici”, conf, univ. dr. Carmen Pantiș saluta performanța echipei manageriale, în colaborare cu administrația locală: „Ceea ce faceți dumneavoastră aici, la Beiuș, este aur curat și este extraordinar că s-a investit în resursa umană, s-a investit în medici. Mi se pare extraordinar faptul că aveți medici pentru toate specialitățile, inclusiv ATI”.

De altfel, primarul Gabriel Popa a subliniat că întreaga sa echipă din administrația locală este conștientă de necesitatea continuării investițiilor în sănătate, educație, infrastructură sau cultură, necesitate ce rezultă din rolul pe care municipiul Beiuș îl are în partea de sud-est a județului Bihor: „Beiușul este un pol de dezvoltare, este un centru educațional, de sănătate, cultural, cel mai important din județ, după Oradea. În jurul Beiușului gravitează în jur de 120 de mii de oameni care beneficiază aici de toate serviciile sociale și de cele necesare unui trai bun. Se fac investiții în educație, în școlile din Beiuș, care sunt frecventate de circa cinci mii de elevi, în sănătate, bineînțeles, pentru că, în primul rând, este vorba de oameni și de nevoile acestora.

Acum e momentul în care trebuie să beneficiem de fondurile europene. În acest sens, am și depus intenția de finanțare pentru un nou corp de spital, în ianuarie vom depune un proiect pentru dotări, paturi și aparatură, am mai finalizat unul pentru echipamente medicale, în parteneriat cu Primăria Oradea”.