Băiatul de nouă ani, aflat în stare vetativă în grija familie din Sălard, va fi transferat la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală, în cursul zilei de azi, cu un elicopter SMURD, potrivit informațiilor Ministerului Sănătății.

Micuțul a fost internat mai întâi la Spitalul Județean, unde a fost operat, dar medicii nu au mai putut face nimic așa că a fost transferat în stare vegetativă la Spitalul Municipal. O comisie de medici a decis că nici unitatea medicală nu mai are ce face, așa că familiei i s-a solicitat să îl îngrijească acasă. La externare părinții au primit două hârtii cu cheltuieli de mii de euro pentru tratament și spitalizare pe care au crezut că trebuie să le achite.

„Părintelui nu i s-a prezentat factura, i s-a prezentat un decont de cheltuieli pe care orice spital este obligat sa îl anexeze scrisorii medicale sau biletului de externare. A fost prezentat acest decont de cheltuiele pe perioaada de spitalizare, din iunie până în septembrie 2017, 13.000 de lei. Eu declar clar că părinții nu trebuie să plătească. Copilul trebuie îngrijit, este în stare vegetativă. În mod normal, statul trebuie să le asigure acestor pacienți îngrijirea pe termen lung în instituții specializate. Din păcate, astfel de instituții sunt prea puține, există tipul de îngrijiri paleative, se vor găsi soluții”, a explicat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Pintea a subliniat că atunci când părinții s-au întors cu băiatul la spital pentru o evaluare, discuțiile cu medicii au degenerat.

„Copilul a fost readus la spital pentru că avea nevoie de îngrijiri speciale, schimbarea sondei nazo-gastrice care se înfundase și, în acel moment, se pare că au avut loc niște discutii neprincipiale între medici și părinții copilului. Punctul meu de vedere este că niciun părinte nu este pregătit să îngrijească un copil în acea stare. Cadrele medicale trebuie să manifeste empatie. Părintele nu trebuie certat când merge cu copilul la medic, trebuie îndrumat. A fost un incident, părintele s-a supărat, dar nu se pune problema plății”, a adăugat Sorina Pintea.

Întrebată dacă va trimite corpul de control, Pintea a răspuns că „Nu am niciun motiv pentru că spitalul a acționat legal”.

Întreaga poveste o puteți citi accesând acest link (https://www.crisana.ro/stiri/actualitate-2/parintii-unui-copil-externat-din-spital-in-stare-vegetativa-revoltati-pe-sistem-si-cheltuieli-161587.html)