Durerea naște revoltă atunci când vezi cum propriul copil se zbate între viață și moarte, iar balanța înclină mai mult spre trecerea în neființă. Li s-a întâmplat unor părinți din Sălard al căror copil a fost lovit grav de o mașină și care a stat câteva luni în spital. Recent a fost externat în stare vegetativă, urmând a primi îngrijiri acasă, dar medicii susţin că la domiciliu nu a fost îngrijit corespunzător.

 

Cei mai mulți dintre părinți știu instinctiv, încă din primii ani de viață ai copilului, că ținutul degetelor micuțului în propria palmă atunci când merge pe stradă nu este doar un gest tandru, ci unul menit să îl protejeze de tentațiile din jur. Asta pentru că micuțul poate oricând să fugă spre ceva ce-i atrage atenția, iar dacă acel ceva se întâmplă să fie în fața unei mașini, sau dincolo de liniile de tramvai, se pot naște tragedii. Așa s-a întâmplat și cu micuțul Alex Toma, din Sălard, care, conform părinților, însoțit de sora lui, a vrut să traverseze strada brusc pentru că l-a strigat un coleg, fiind lovit de un autoturism. Atât de puternic încât a fost aruncat la 6 metri pe marginea șoselei. După alte surse, copilul ar fi ieșit de fapt cu viteză mare din curte, trecând direct strada. Până la urmă, aceste detalii le vor stabili polițiștii, cert este că de atunci, de pe 1 septembrie 2017, părinții au trăit un coșmar care pare că nu se mai termnă. Micuțul a fost internat mai întâi la Spitalul Județean, unde a fost operat, dar medicii nu au mai putut face nimic așa că a fost transferat în stare vegetativă la Spitalul Municipal. O comisie de medici a decis că nici unitatea medicală nu mai are ce face, așa că familiei i s-a solicitat să îl îngrijească acasă. Durerea a devenit revoltă atunci când părinții au primit două hârtii cu cheltuieli de mii de euro pentru tratament și spitalizare.  

„La externare am primit două facturi, una de la Spitalul Județean, de peste 31 de mii de lei, și una de la municipal, de 13 mii de lei. Pe 23 ianuarie m-a sunat doamna doctor Gabriela Iuhas de la Municipal, care a spus că vrea să vadă copilul. A spus că ne trimite o salvare după el. Eu am refuzat inițial, pentru că am zis că drumul îi va agrava situația. Totuși, ne-am urcat cu el în salvare și pe drum a vomitat. L-a văzut pe copil și a spus că trebuie schimbată sonda, trimițându-mă la un alt medic. Am așteptat pe secție apoi a venit un doctor care i-a schimbat sonda pe hol, am și poze, și ne-a reproșat că copilul miroase. I-am spus că a vomitat în mașină și că în starea în care este nu pot să fac prea multe. Apoi i-a spus soției că tu ești mamă, mai ai și alți copii! Este adevărat, copilul avea escare, dar le avea de când ieșise din spital și noi am încercat cu toate alifiile din lume să le tratăm. Ne-au dat afară”, a declarat, pentru CRIŞANA, tatăl copilului.

 

„Nu le-a cerut nimeni bani!”

La acuzele părinţilor, Spitalul Municipal a trimis un comunicat în care subliniază că nu a cerut nimănui niciun ban.

„Perioada de internare la noi a fost 26.09.2017 - 23.10.2017. Valoarea Decontului de cheltuieli este de 13.079,70 lei. Pacientul s-a prezentat la Spitalul Clinic Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu” Oradea prin transfer de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, după o intervenție neurochirurgicală. La ieșirea din spital aparținătorilor li s-a înmânat decontul de cheltuieli (nu factura), așa cum procedăm cu fiecare pacient internat în unitatea noastră, decontul având valoarea sus-menționată. În data de 23.01.2018, părinții s-au prezentat cu copilul la consult în Ambulator, după care a fost trimis pe secția ATI pentru schimbarea sondei gastrice care era înfundată, copilul prezentând multiple escare care dovedeau o proastă îngrijire la domiciliu.

S-a efectuat înlocuirea sondei și părinţii au fost consiliați cu privire la îngrijirile tegumentelor la un copil aflat în situația dată. Nu s-a refuzat niciun fel de tratament, nu s-a făcut referire la neplata spitalizării, părinții având o atitudine ostilă la adresa personalului medical”, se afirmă în informarea semnată de managerul Spitalului Municipal, Maria Silaghi.

În ceea ce privește banii care trebuie achitați, conform legii, în cazul unui accident, cel care este vinovat trebuie să plătească cheltuielile medicale, iar dacă este minor, părinții trebuie să facă acest lucru. Raportul poliției în cazul accidentului nu este încheiat așa că, deocamdată, nimeni nu trebuie să plătească nimic. 

Cert este că, după ce presa a început să se intereseze de caz, noul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, vrea să facă o anchetă la cele două unități medicale.