Implanturile dentare sunt, fără îndoială, cele mai bune soluții de înlocuire a dinților disponibile în prezent. Nu numai că imită aspectul și funcția dinților reali, ci pot dura și o viață întreagă dacă sunt îngrijite corespunzător. Procedurile de implant dentar se bucură de o rată de succes ridicată, de 95% până la 98%. Acestea fiind spuse, eșecurile, deși sunt rare, se pot întâmpla totuși. Este important să înțelegi ce factori contribuie la eșecurile implantului dentar și cum poți lua măsuri ca intervenția să fie de succes. Aceste informații te pot ajuta să faci cele mai bune alegeri pentru sănătatea dinților și a întregii cavități orale.

Oasele maxilarului 

Un os al maxilarului sănătos și solid este un aspect important în chirurgia implantului dentar. Dacă suportul osos este considerat insuficient, medicul dentist s-ar putea să-ți vorbească despre grefarea osoasă. Procedura va crea suport optim pentru plasarea implantului dentar. Cauzele unor probleme osoase pot fi diferite afecțiuni cum ar fi paradontoza sau carența de vitamina D anterioare realizării implantului. Este important ca medicul să facă o verificare minuțioasă a osului pentru a se asigura că ești eligibil pentru realizarea unui implant dentar.

Fumatul

Dacă ești fumător, medicul dentist îți va cere probabil să oprești acest obicei cu cel puțin șase luni înainte de operația de implant dentar Oradea. Fumatul afectează semnificativ procesul de vindecare, împiedicând astfel succesul implantului. Renunțarea îți poate crește șansele de a avea cel mai bun rezultat. În plus, știi bine că tutunul îți poate afecta culoarea dinților și îi poate îngălbeni sau păta, rezultând un zâmbet inestetic.

Realizarea intervenției chirurgicale

Unele studii sugerează că stabilirea procedurii implantului dentar în mai mult de o etapă, extragerea dintelui si vindecarea completa a zonei sunt pași importanți ce cresc probabilitatea unui rezultat de succes. Totuși sunt și cazuri când se recomandă comasarea acestor etape, rezultatele fiind impecabile. Medicul stomatolog împreună cu chirurgul vor evalua anatomia și sănătatea generală pentru a determina ce tip de plan de tratament dentar îți va oferi cel mai bun rezultat și cel mai durabil.

Igiena

Periajul regulat, folosirea aței dentare și clatirea cu apă de gură sunt absolut importante în îngrijirea post-implantare. Menținerea unei bune igiene orale reduce riscul de infecții care pot compromite integritatea implantului dentar. Igiena dentară nu este importantă doar pentru a ajuta la fixarea implanturilor și la menținerea acestora, ci pentru întreaga sănătate orală. Fără o igienă corespunzătoare riscul de apariție a cariilor și a altor probleme, care pot depăși granița stomatologică și se pot extinde la întreg organismul, este foarte mare.

Dieta

Chirurgul tău stomatolog îți va recomanda probabil o dietă cu alimente moi timp de câteva săptămâni sau luni după operație. De asemenea, ți se va cere să eviți mestecatul chiar pe zona în care se află implantul. Asigură-te că ai o dietă bine echilibrată pentru a ajuta procesul de vindecare. Asta este foarte important și pentru a evita hipercolesterolemia, care poate avea un impact negativ în rezistența și fixarea implanturilor dentare.

Abilitățile medicului dentist

Experiența și priceperea chirurgului dentar vor influența, de asemenea, succesul implantului tău. De aceea, este important să se efectueze procedura într-un centru de implant dentar bine echipat, care poate face operația mai puțin invazivă și mai confortabilă. Este necesar să ai o legătură sinceră și strânsă cu medicul care se ocupă de această operațiune, astfel încât acesta să fie la curent cu toate procedurile medicale prin care treci, tratamente efectuate anterior și obiceiuri alimentare sau vicii pe care le ai.