Ce-aţi spune dacă aţi afla că prima unire politică a tuturor românilor a realizat-o de fapt un orădean? Un om care l-a precedat pe Mihai Viteazul, acesta din urmă, după cum arată faptele, doar preluând proiectul respectivului.

Ce-aţi spune dacă aţi afla că prima unire politică a tuturor românilor a realizat-o de fapt un orădean? Un om care l-a precedat pe Mihai Viteazul, acesta din urmă, după cum arată faptele, doar preluând proiectul respectivului.
Trăim vremuri tulburi, vremuri în care o grămădă de politicieni iau drumul închisorii. Îi aşteaptă statul după gratii din cauză că, în timpul anilor când ar fi trebuit să aibă grijă de bunul ţării şi al poporului, au avut grijă doar să-şi afunde mâinile în banul public şi să fure. Din acest motiv sunt politicieni şi nu oameni politici.
Sub pretextul eliberării creştinilor de sub ocupaţia otomată, Rusia invadează Moldova şi Ţara Românească de mai multe ori, scopul ei final fiind acela de a pregăti baza juridică pentru înlocuirea suzeranităţii otomane cu „protectoratul" rusesc, care ar fi însemnat trecerea acestor teritorii sub conducerea supremă a Moscovei.
Încercarea familiei lui Iuliu Maniu de a-i aduce osemintele la Bădăcin a fost un demers lung şi dureros, în care speranţa a fost înlocuită cu cea mai cruntă dezamăgire. Dorinţa testamentară a lui Maniu de „a aştepta învierea morţilor alături de părinţii săi în Dealul Ţarinei din Bădăcin”, nu s-a împlinit nici până în ziua de astăzi. Echipa campaniei publice „Salvaţi casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin” vă prezintă o nouă filă din marea carte a patimilor duse de martirul ardelean.
Pe lângă comunicatele de pe front care încă ţineau prima pagină a ziarului, în paginile interioare apar ştiri diverse despre cetăţenii Oradiei, instituţii ale statului care reîncepeau să funcţioneze, dar şi... propagandă.
Lipsa banilor şi refacerea clădiri bombardate a Laboratorului central erau probleme greu de rezolvat pentru conducerea Spitalului orăşenesc Oradea.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) solicită Parchetului începerea urmăririi penale pentru trei foşti comandaţi de puşcării comuniste. Printre ei fostul comandant al penitanciarului Oradea, Neculai Tilici, cu toţii fiind acuzaţi de crime şi abuzuri.
Cercetările în cazul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990 au fost reluate după 25 de ani de la evenimente, perioadă în care au fost emise mai multe decizii de neîncepere a urmării penale, unele victime ajungând să fie despăgubite la CEDO în absenţa unei hotărâri judecătoreşti în ţară.
În ianuarie 1945 Oradea şi întregul Ardeal de Nord erau eliberate de trupele germane şi ungureşti, linia frontului ajungând pe Dunăre în Ungaria, trupele sovietice şi româneşti dând lupte grele pentru eliberarea Budapestei.