Forumul Ecumenic al Femeilor Creştine din Bihor a organizat recent Ziua Mondială de Rugăciune pentru Femei din anul 2021, eveniment dedicat femeilor creștine din Vanuatu.

Ziua Mondială de Rugăciune pentru Femeile din Vanuatu - stabilită de ONU pentru prima zi de vineri din luna martie, reunește, prin mișcarea mondială, o acțiune unită în rugăciune, în toate comunitățile locale din întreaga lume.

Preşedinta Forumului Naţional al Femeilor Creştine din România, Vincze Judit, pastor reformat, a transmis invitații de participare la acest eveniment, cu deosebită importanță pentru rostirea în comuniune a tuturor membrilor Comunităţilor Cultelor Religioase din Oradea.

Se specifică faptul că situația din sănătate din fiecare țară, fiecare regiune, fiecare oraș și sat este încă sub impactul pandemiei și al restricțiilor impuse pentru a realiza încetinirea transmiterii Covid -19.

Anul acesta, organizatorul evenimentului este Biserica Romano-Catolică Baratok din Oradea.

Comunitățile creștine din toate cultele religioase sunt puternice și se vor mobiliza pentru ca împreună cu celelalte confesiuni din întreaga lume, în același timp, să fie alături de femeile din Vanuatu, pentru ca să se înalțe în rugăciune spre Cerul Dumnezeiesc dorințele lor și pentru problemele vitale care necesită soluții și susținere pentru rezolvare din partea tuturor credincioșilor.

Vanuatu este o națiune din Oceanul Pacific de Sud, formată din aproximativ 80 de insule Port Vila Harbourside, capitala și centrul economic al națiunii se află pe insula Efate. Orașul găzduiește Muzeul Național Vanuatu, care explorează cultura melanesiană a națiunii.

Menționăm că, în acest an, ziua de  rugăciune se realizează prin acțiuni, uimitor de ingenioase, de conectare, atât la nivel local, în biserici, acasă împreună cu familia, în grupuri mici, cu prieteni din diverse confesiuni, respectând instrucțiunile de sănătate corespunzătoare restricțiilor. În această situație, toate femeile din toate confesiunile creștine se alătură momentului și se roagă împreună, prin susținerea preoților și pastorilor din Bisericile Romano-Catolice Barația și Szent Laszlo, Bisericile Ortodoxe Române, Bisericile Reformate Csilagvaros - pastor Judit Vincze, Olosig - pastor Csuka Melinda și împreună cu Vurra Ottilia, de la Asociația Diaconia - din Episcopia, de pe lângă Piatra Craiului, Biserica Evanghelică Lutherană, prin părintele paroh Matyas Attila, Biserica Unitariană, prin pastor Kardos Jozsef, Biserica Penticostală, prin pastor Tiberiu Bulzan, și Bisericile Greco-Catolice din Episcopia Unită cu Roma Greco-Catolică Oradea.

Cu acestă ocazie, trebuie aduse alese mulțumiri pastorilor și preacucernicilor preoți care, prin celebrarea Sfintelor Liturghii, au găsit momente de evlavie și dăruire prin rugăciune pentru problemele femeilor din Vanuatu, astfel: Biserica Sfântul Dumitru, din Sânmartin, paroh Alexandru Chivari, Biserica Sfântul Mihail și Gavril, din Sântandrei, Biserica Sfântul Gheorghe, paroh Eduard Fischer, Biserica Sfântul Dumitru Oradea, paroh Ernest Horvath, Biserica Sfinții Trei Ierarhi Beiuș – paroh Zima Zorel, Biserica Nașterea Maicii Domnului, Maria Steaua Evanghelizării din Haieu – paroh Madarași Ștefan și Seminarul Teologic Greco-Catolic Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan Oradea, rector - paroh Anton Cioba.

Ziua de Rugăciune Mondială a Femeilor dedicată femeilor din Vanuatu este dorința rostită în lumea întreagă pentru a primi de la Bunul Dumnezeu bucuria de a trăi o viaţă fericită, cu sănătate, în pace și bună înţelegere.

Miorița SĂTEANU, membră în Forumul Ecumenic al Femeilor Creștine din România