Praznicul împărătesc al Schimbării la Față a Domnului, 6 august 2018, a fost o zi plină de bucurie, sfinţenie şi binecuvântare pentru obştea monahală de la Mănăstirea Izbuc din Eparhia Oradiei, dar și pentru miile de pelerini veniți să ia parte la sărbătorirea unuia dintre hramurile așezământului monahal bihorean.

 

În urmă cu cinci ani, în ziua de 4 august 2013, cu prilejul resfințirii străvechii biserici de lemn datată din anul 1733, care se află în incinta mănăstirii, Preasfințitul Părinte Sofronie, episcopul Oradiei, a așezat cel de-al treilea hram al sfântului lăcaș, Schimbarea la Față a Domnului, ce este prăznuit de atunci în fiecare an.

Timp de trei zile, 4, 5 și 6 august, peste zece mii de pelerini din Bihor, Arad, Alba, Cluj, Mureș, Hunedoara, Bistrița-Năsăud, Timiș, Vâlcea, Dolj, Olt, Suceava și din capitala țării București au pășit pragul mănăstirii, veniți să primească binecuvântare și hrană duhovnicească, precum și să ia apă de la izvorul tămăduitor Izbuc, care a început să curgă în acest an chiar din prima zi a Postului Adormirii Maicii Domnului, 1 august.

Mulţime mare de preoţi de mir şi credincioşi au urcat la Mănăstirea Izbuc încă de sâmbătă seara, luând parte la programul liturgic mănăstiresc. Duminică dimineața, 5 august, în ajunul sărbătorii, a fost oficiată Slujba Ceasurilor și Acatist, apoi Sfânta Liturghie și procesiunea la izvorul Izbuc și Taina Sfântului Maslu cu dezlegări, fiind prima duminică din lună. Seara, de la ora 19.00, s-a oficiat Slujba Privegherii și procesiune la izvorul tămăduitor Izbuc, urmate de Paraclisul Maicii Domnului, Taina Sfântului Maslu cu dezlegări și Sfânta Liturghie de la miezul nopții.

În ziua praznicului, luni, 6 august, s-a oficiat Acatistul praznicului și Sfânta Liturghie în sobor de ieromonahi, preoți și diaconi. Întregul program liturgic din aceste zile a fost condus, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, episcopul Oradiei, de către Preacuviosul Părinte Arhimandrit Mihail Tărău, exarhul mănăstirilor şi schiturilor din Eparhia Oradiei şi stareţul Mănăstirii Izbuc.

Răspunsurile liturgice au fost date de către un grup de elevi și studenți teologi. La momentul chinonicului, un grup de pelerini din localitatea Șanț, județul Bistrița-Năsăud, condus, dimpreună cu domnul prof. Dănilă Filipoi, înveșmântați în frumoase straie populare, au interpretat mai multe cântări închinate Maicii Domnului.

După Sfânta Liturghie, Părintele Arhimandrit Mihail Tărău, stareț și exarh, a adus mulţumiri oficialităților prezente pe parcursul celor trei zile, pelerinilor veniţi din județul Bihor și din multe alte colţuri ale ţării şi tuturor ctitorilor și binefăcătorilor străvechiului așezământ monahal din Bihor.

Pelerinii au avut marea binecuvântare de a se închina la un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei și de Viață făcătoarei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, la icoana care Îl reprezintă pe Domnul Hristos în grădina Ghetsimani, rugându-Se, pictată de părintele Arsenie Boca la vârsta de 19 ani, la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, la racla cu fragmentul din mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, la racla ce adăpostește părticele din sfintele moaște ale mai multor sfinți și la papucul Sfântului Ierarh Spiridon, odoare aflate în patrimoniul sacru al Mănăstirii Izbuc.

Prăznuirea s-a încheiat cu tradiționala agapă creştinească pregătită de obște pentru toţi pelerinii prezenţi, fiind servite bucate tradiţionale de post în cele două trapeze, precum şi în corturi special amenajate în incinta aşezământului monahal.   

M. A.