Preoții merg, din casă în casă, în aceste zile, pentru a vesti Botezul Domnului şi a-i binecuvânta pe credincioși şi locuințele lor prin stropire cu apă sfinţită.

Cu buchetul de busuioc în mână, înmuiat în vasul cu agheasmă pe care îl poartă cu el, preotul stropeşte casa, binecuvântând. Acest moment mult aşteptat i-a reunit, ieri, şi pe membrii familiei Zdroba din Oradea. Casa lor a fost sfinţită de către părintele Ion Alexandru Mizgan, de la Biserica „Sfântul Apostol Andrei” - Oradea.

„Pentru noi, e o mare bucurie să-l primim pe părinte, în fiecare an, deoarece credem cu tărie că, așa cum ne spălăm hainele pentru a fi curați, tot așa și casa trebuie curățată de lucrarea celui rău, măcar o dată pe an. Probabil că pentru mulți, această lucrare e considerată o simplă tradiție, însă, pentru noi, e o lucrare de sfințire importantă, care ne aduce, de fiecare dată, pace și liniște în casă, fiind o bucurie pe care o simțim neîntrupt, în aceste zile de sărbătoare. Trecând peste faptul că această apă nu se strică, la propriu, indiferent câți ani o păstrăm, noi chiar o folosim în casă, ori de cate ori considerăm că este necesar, sau mai bine zis când simțim că este necesar”, ne-a mărturisit Florian Zdroba, clujean de origine, dar căsătorit în Oradea, unde activează ca mediator. De asemenea, Florian a absolvit Seminarul și Facultatea de Teologie la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

„Obiceiul sau tradiția sfințirii caselor sau locuințelor credincioșilor de către preoți se pierde în negura veacurilor. Agheasma Mare, săvârșită la Praznicul Bobotezei, sfințește sufletele și trupurile credincioșilor, casele, gospodăriile, pământurile, întreg spațiul unde omul își desfășoară activitatea sau munca intelectuală sau fizică. Agheasmei celei Mari i se conferă, prin rugăciune, harul izbăvirii și binecuvântarea Iordanului, este dar de sfințenie, izvor de nestricăciune, vindecare de boli, alungarea diavolilor, fiind plină de putere îngerească. Din Agheasma Mare se gustă vreme de opt zile, începând de la Bobotează, dimineața, pe nemâncate, spre vindecarea de patimi și spre tot folosul de trebuință”, a declarat pentru CRIȘANA părintele Ion Alexandru Mizgan.

Biserica a stabilit ca sfinţirea caselor credincioşilor să se facă prin două rânduieli de slujbă distincte care nu se exclud una pe alta, ci se completează reciproc. Prima rânduială este stropirea caselor cu Agheasma Mare, în prag de Bobotează. La fel de importantă, însă, este și cea de a doua rânduială, şi anume slujba sfeştaniei sau agheasmei mici, care se săvârşeşte la mutarea în casă nouă şi care se repetă, apoi, în fiecare an, sau chiar mai des, atunci când lucrarea răului se face simţită, în vreun fel, în casă.