În ajunul uneia dintre cele mai mari sărbători ale creştinătăţii, Adormirea Maicii Domnului, credincioșii greco şi romano-catolici din Oradea au participat, luni seară, în număr impresionant la o amplă procesiune cu statuia Fecioarei Maria de la Fatima, împreună cu Preasfinţiţii episcopi Virgil Bercea şi Bocskei Laszlo, intonând cântece şi imnuri mariane, pe străzile orașului.

Pelerinajul sărbătorii a debutat luni, 14 august, la mănăstire, cu Paraclisul Maicii Domnului, urmat de Sfânta Liturghie. Procesiunea cu statuia Maicii Domnului a început în jurul orei 19.15, alaiul deplasându-se pe traseul: str. Corneliu Coposu, Olimpiadei, Şirul Canonicilor. Alaiul s-a oprit, apoi, câteva minute, la Bazilica romano-catolică „Sfânta Maria”, din curtea Palatului Baroc, unde sutele de credincioşi s-au rugat împreună cu Preasfinţiţii episcopi Virgil Bercea şi Bocskei Laszlo, după care au pornit, pe jos, pe Bulevardul Dacia, înapoi la mănăstire. Pelerinii au privegheat, apoi, întreaga noapte, rugându-se la Fecioara Maria, iar a doua zi, marți, 15 august, de la ora 6.00, dimineața, când soarele şi-a revărsat primele sale raze, a avut loc Sfânta Liturghie, urmată de Utrenia Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, iar de la ora 8.00, de Sfânta Liturghie. Două ore mai târziu, a avut loc Sfânta Liturghie arhierească, credincioşii din această parte a oraşului avându-l alături, şi-n acest an, pe Preasfinţitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.

În sânul Bisericii Catolice, a Bisericii Române Unite cu Roma, există o puternică tradiţie şi un puternic cult pentru sărbătorile Preacuratei Fecioare Maria. La înălţarea Sa la cer, Isus a dat-o pe Maria popoarelor ca „Stăpână a neamului omenesc”, Maica Domnului este „corăscumpărătoare, susţinătoare şi mijlocitoare a neamului omenesc” şi aceste trei prerogative recunoscute de Biserica Romei sunt fundamentul cultului oferit Mariei, a istoriei mariane. Sfânta Fecioară Maria e venerată de credincioşi, fiind ca o mamă pentru toţi. Credincioșii de la Mănăstirea Franciscană „Maica Domnului” o au în mijlocul lor şi prin statuia de la Fatima, de o frumuseţe deosebită, care se află permanent în această frumoasă biserică.

Biserica Mănăstirii Franciscane Greco-Catolice „Adormirea Maicii Domnului”, unde preot paroh este Mihai Vătămănelu, a fost construită între anii 1992-1994, după un proiect canadian. Construcţia a început în anul 1992, iar în 1993, biserica a fost încredinţată franciscanilor, care au şi finalizat lucrările un an mai târziu. A fost sfinţită în 4 octombrie 1994, având hramul „Adormirea Maicii Domnului”.