Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) se va întruni în zilele de 17 și 18 august pentru a analiza măsurile care se impun în cazul episcopului Hușilor, filmat în timp ce întreţinea relaţii sexuale cu alt bărbat, această convocare neputând fi realizată în perioada postului Adormirii Maicii Domnulu.

 

Până la organizarea Sinodului, însă, va fi convocată Comisia pentru statut şi regulamente a Bisericii Ortodoxe Române (BOR) în zilele de 27 şi 28 iulie, conform unui comunicat de presă transmis ieri de Patriarhia Română.

„Urmare solicitării Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, de convocare a Sinodului Permanent în vederea cercetării presupuselor abateri de natură morală de care este acuzat Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor şi urmare referatului Cancelariei Sfântului Sinod numărul 7600 din 17 iulie 2017 privind necesitatea unor precizări statutare şi regulamentare referitoare la cercetarea şi judecarea unui ierarh, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Preşedintele Sfântului Sinod, a convocat Comisia pentru statut şi regulamente a Bisericii Ortodoxe Române în zilele de 27 şi 28 iulie 2017 şi şedinţa de lucru a Sinodului Permanent în zilele de 17 şi 18 august 2017”, potrivit sursei citate.

Reprezentanții Patriarhiei precizează că cercetările disciplinare ale preoților nu pot fi făcute în perioada în care este post.

„Fixarea acestor date ţine cont de prevederile statutare şi regulamentare care nu permit cercetări disciplinare în posturi, inclusiv postul Adormirii Maicii Domnului (1-14 august), precum şi de necesitatea unui cvorum de 2/3 din membrii Sinodului Permanent pentru validitatea şedinţelor de lucru ale acestuia”, arată Patriarhia.

Până la luarea unei decizii de către Sfântul Sinod, Episcopul Hușilor, Cornelui Bârlădeanu poate sluji, potrivit reprezentanților Mitropoliei Moldovei și Bucovinei (MMB).

Pe 30 iunie procurorii DNA Iaşi i-au trimis în judecată pe Sebastian Jitaru, preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huși, Gheorghe Damian, preot de caritate la Spitalul Județean Vaslui, şi Mihai Bumbu, preot paroh la Parohia Văleni, judeţul Vaslui, pentru că l-ar fi şantajat pe Episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeanu.

DNA susţinea că un înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române ar fi fost şantajat de trei preoţi cu materiale presupus compromiţătoare, cerând în schimb funcţii şi bani, iar surse judiciare declarau că persoana şantajată este Episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeau.

Săptămâna trecută reprezentanţii Episcopiei Huşi declarau că imaginile ar fi, potrivit episcopului, trucate şi un răspuns asemănător a venit şi din partea avocatului Episcopului Corneliu Bârlădeanu.

„Clientul meu nu recunoaşte sub nicio formă imaginile respective, susţine sută la sută că sunt trucate, că probabil aşa cum aţi văzut, eu nu le-am văzut foarte bine, sunt blurate şi în acelaşi timp se vede că s-a intervenit pe ele, deci clientul nu se recunoaşte în film şi a negat tot timpul că ar fi existat filme cu el”, declara avocatul Liviu Bran.

Pe de altă parte, însă, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat că după ce a analizat imaginile cu doi bărbaţi întreţinând relaţii sexuale apărute în spaţiul public, poate confirma că unul dintre aceştia este Episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeau.

În weekend, Mitropolia Moldovei a primit filmarea scandaloasă cu care ar fi fost şantajat episcopul de Huşi. Luni, 17 iulie, administraţia Mitropolitană au urmărit filmarea şi au făcut o serie de declaraţii oficiale. Potrivit pr. Marian Timofte, vicar administrativ, purtător de cuvânt al Mitropoliei, pe filmarea de 18 minute apar doi bărbaţi care au discuţii cu tentă sexuală şi al căror comportament nu este „compatibil cu slujirea clericală la orice nivel de slujire, de la episcop, preot sau diacon”. Singurele afirmaţii care s-ar distinge ar fi legate de un presupus cadou pe care episcopul i l-ar fi adus partenerului său dintr-o deplasare. Conform purtătorului de cuvânt, unul dintre bărbaţii care apar în imaginile respective seamănă la chip şi voce cu episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeanu. 

„Sunt lucruri urâte pe această înregistrare, în contradicţie totală cu morala creştină. Unul dintre personajele care apar acolo - dacă expertiza va considera că sunt imagini reale, şi nu truncate - pare a fi episcopul Huşilor. Pe celălalt personaj nu-l cunosc, nu pare a fi minor, ci pare a fi major. Vă asigur că acest caz va fi tratat cu maximă responsibilitate şi nu va fi nici pe departe lăsat să aştepte. În cel mai scurt timp se va lua o decizie”, a declarat Timofte.