În memoria martirilor români din zona Marghita a avut loc duminică, 17 februarie, o slujbă şi un parastas la biserica Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril. Au participat localnici, invitaţi, având loc şi o prezentare de documente.

 

Slujba a fost oficiată de părintele Demian Gheorghe Liţ, iar prezentarea faptelor petrecute acum un secol a fost făcută de col. (rtr.) Dionisie Pop,    Președintele Asociației Cultul Eroilor,,Regina Maria”subfiliala Marghita.

„În contextual activităților ce se organizează sub genericul «Anul Centenar al Marii Uniri», săvârșim astăzi slujba parastasului de pomenire a martirilor din zona Marghita, care s-au jertfit în perioada noiembrie 1918 - aprilie 1919, pentru cauza sfântă, România Reîntregită. 1 Decembrie 1918 a rămas în memoria colectivă ca zi sfântă a dezrobirii Transilvaniei și unirea sa cu Regatul România, făurindu-se astfel, Statul Național Unitar Român. Trebuie să conștientizăm faptul că acel moment a constituit actul politic al Marii Uniri. Începuturile au fost anterior acestei date, prin acțiuni politice, diplomatice, religioase și militare încă de la intrarea României în Primul Război Mondial la 27 august 1916, iar finalizarea a fost materializată prin semnarea la 28 iunie 1919, a Tratatului de la Versailles, ca urmare a Conferinței de Pace de la Paris, unde s-a stabilit dezmembrarea Imperiului Austro-Ungar și revenirea Transilvaniei la patria mamă România. La 4 iunie 1920, prin Tratatul de la Trianon dintre puterile aliate participante la Primul Război Mondial (în număr de 16 state-învingătoare) și Ungaria (stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins) s-au stabilit frontierele noului stat Ungaria. Actuala frontieră a Romaniei cu Ungaria a fost trasată și materializată în teren în perioada iunie 1920 - sfârșitul anului 1923.

Iată deci, un complex de evenimente și acțiuni care au desăvârșit făurirea Statului Național Unitar Român, Stat Independent, Suveran și Inalienabil, pentru care s-au dat jertfe umane grele, numărând peste 330.000 de vieți atât pe frontul de luptă cât și înafara acestuia, așa cum a fost cazul martirilor patrioți din zona Marghita,a căror pomenire o săvârșim astazi.

Aceștia sunt Cheregi Ioan și Farcaş Ioan din Satu Barbă; Filip Vasile din Bogei; Magdaciu Teodor și Sorca Ioan din Ciutelec; Mihai Dănilă din Dijir; Popovici Florian din Sânlazăr”, a arătat în prezentarea sa col. (rtr.) Dionisie Pop. De asemenea, au fost prezentate şi informaţiile consemnate istoric despre aceşti martiri.