În vinerea din Săptămâna Luminată, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, 24 aprilie 2020, străvechea vatră monahală bihoreană de la Izbuc și-a prăznuit, ca în fiecare an, hramul cel vechi.

În ajunul sărbătorii s-a oficiat slujba Privegherii, săvârşită, cu binecuvântarea Chiriarhului Oradiei, de un sobor de ieromonahi, sub protia Preacuviosului Părinte Arhimandrit Mihail Tărău, exarhul mănăstirilor şi schiturilor din Eparhia Oradiei şi stareţ al Mănăstirii Izbuc. A urmat procesiunea la izvorul Izbuc, din incinta mănăstirii, cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului și sfințirea apei (Aghiasma Mică).

Vineri, în ziua praznicului, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în biserica nouă cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Răspunsurile la strană au fost date de către monahii și frații din obștea mănăstirii.

În predica rostită după citirea pericopei evanghelice rânduite, de la Sfântul Evanghelist Ioan, Ierarhul a vorbit despre sărbătoarea Izvorului Tămădurii, subliniind că Maica Domnului este pururea rugătoare la Tronul Fiului ei, Mântuitorul Iisus Hristos, pentru izbăvirea din primejdii și mântuirea noastră.

După Rugăciunea Amvonului din cadrul Sfintei Liturghii s-a citit și Rugăciunea specială pentru încetarea noii epidemii și a fost binecuvântată coliva.

Aşezământul monahal din Munții Codru Moma este cunoscut în întreaga lume pentru izvorul tămăduitor, Izbuc, dar şi datorită icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, ocrotitoarea mănăstirii, copie după icoana făcătoare de minuni a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de la Mănăstirea Dălhăuți, din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, prezentă în Bihor încă de la reactivarea mănăstirii în 1928, iar mai nou și datorită sfintelor moaște și relicve sfinte ce s-au adăugat în ultimii ani în tezaurul mănăstirii, precum fragmentul din Cinstitul Lemn al Sfintei și de Viață făcătoarei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, fragmentul din mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul sau icoana care Îl reprezintă pe Domnul Hristos în grădina Ghetsimani, rugându-Se, pictată de Părintele Arsenie Boca, și altele, dar și datorită noii biserici de zid, ctitoria cea mai însemnată a Mănăstirii Izbuc, ridicată și înfrumusețată în ultimii zece ani și care este pregătită pentru târnosire.

Pr. Cristian RUS