Duminica care a trecut a fost o zi cu mare însemnătate pentru obștea de călugări de la Sfânta Mănăstire Izbuc, dar și pentru miile de credincioși prezenți la sfintele slujbe.

A fost o zi deosebită, deoarece, fiind prima duminică din lună, așa cum este tradiția, de peste nouă ani, se săvârșește Taina Sfântului Maslu, cu dezlegări, dar mai ales pentru că pelerinii prezenți au avut ocazia să se închine la Încălțămintea Sfântului Cuvios Gherasim din Chefalonia, izbăvitorul de demoni, odoare sfinte care, de curând, au intrat în patrimoniul sacru al străvechii chinovii monahale de la Izbuc.

Programul liturgic a început sâmbătă seara, la ora 19.00, cu slujba privegherii, care s-a încheiat cu Acatistul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului și Parastasul pentru cei adormiți, în prezența a peste 500 de pelerini care au putut să se închine la Icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Izbuc, aducătoare de pace și liniște sufletească, la Icoana pictată de părintele Arsenie Boca, la fragmentul din mâna dreaptă al Sfântului Ierarh Nectarie, la un fragment din Lemnul Sfintei Cruci, la fragmente din Moaștele mai multor sfinți și, nu în ultimul rând, la Încălțămintea Sfântului Cuvios Gherasim din Chefalonia.

Duminică dimineața, sfintele slujbe au început de la ora 7.00, cu Ceasurile și Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos, Sfânta Liturghie și Taina Sfântului Maslu cu rugăciuni de dezlegare, oficiate de Prea Cuviosul Părinte Arhimandritul Mihail, starețul mănăstirii înconjurat de un numeros sobor de ieromonahi, preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, părintele stareț a vorbit despre bogăție și săracie, făcând o frumoasă referire la pericopa evanghelică ce s-a citit la Sfânta Liturghie în care Mântuitorul relatează, prin Sfântul Evanghelist Luca, pilda despre bogatul nemilostiv și săracul Lazăr.

Părintele a mai istorisit și despre viața Sfântului Cuvios Gherasim din Chefalonia, Grecia, a cărui Încălțăminte a intrat, de curând, în patrimoniul sacru al Mănăstirii Izbuc fiind așezată într-o raclă confecționată din argint și sticlă, lucrată la Atelierele Patriarhiei Române din București.

La sfârșitul predicii, părintele a mulțumit miilor de pelerini prezenți la sfintele slujbe și a salutat prezența domnului profesor Dănilă Filipoi din localitatea Șanț, județul Bistrița Năsăud, care a venit în pelerinaj însoțit fiind de lelea Floare, cea mai vestită opincăreasă din țara noastră. Aceasta a pregătit un colac tradițional și niște versuri minunate pentru părintele stareț.

Toți pelerinii prezenți au fost unși cu ulei sfințit de la Taina Sfântului Maslu și au primit merinde trupească, pregătită de obștea mănăstirii.

Pentru rugăciunile Maicii Preacurate și ale Sfântului Cuvios Gherasim, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi! Amin!