Așa cum ne-a obișnuit în fiecare an, preoteasa, prof. Flori Bicăzan a organizat, și în acest an, o frumoasă serbare de Paști, împreună cu copiii din Parohia Ioșia Nord din Oradea.

 

„Oameni, vreţi voi fericirea,/ vreţi voi pacea şi iertarea,/ vreţi voi alte stări din care să vă vină uşurarea,/ vreţi, voi, să v-aflaţi odihna sufletelor zbuciumate,/ vreţi lumina pentru cerul vieţii voastre-ntunecate,/ vreţi dreptate în umblarea şi-n trăirea laolaltă,/ Adevărul să v-aducă strălucirea lui înaltă?… / O, atuncea, în iubire este unica salvare!”, sunt câteva din versurile poeziei „Cântările Dintâi” (1933), semnată de Traian Dorz, cu care copiii i-au emoționat pe cei prezenți până la lacrimi.

Din program au făcut parte și două pricesne, „O, iubire cântec dulce” și „Din mormântu’-ntunecat”, ultima interpretată alături de părinți. La final, întreaga biserică a cântat „Hristos a Înviat”, după care credincioșii au fost miruiți și au primit pahare cu Paști.

Începând din Duminica Învierii, timp de 40 de zile, până la Înălţarea Domnului, pe 29 mai, creştinii se salută în aceste zile cu salutul „Hristos a Înviat!”, la care se răspunde „Adevărat a Înviat!”

Localizată în cartierul Ioșia Nord din Oradea, Biserica cu hramul „Sfântul Duh Mângâietorul” este una dintre bisericile ortodoxe ridicate după căderea regimului comunist din anul 1989. În 1992, s-a pus piatra de temelie a construcției ecleziastice pe terenul acordat de Primăria Municipiului Oradea. 21 de ani mai târziu, Biserica își sărbătorește pentru prima dată hramul – „Sfântul Duh Mângâietorul”, la 23 iunie 2013. Biserica este încă în stare de construire, executându-se lucrările de pictură interioară. Are formă de cruce romană, cu brațe inegale, cu o lungime de 36.75 m și lățimea de 19.75 m. Fundația, elevația, bolta și cupola sunt din beton armat, zidăria din cărămidă plină, astereala din lemn și acoperișul din tablă zincată.

Una dintre atracțiile interioare ale Bisericii, candelabrul central multietajat, înconjurat de o coroană de icoane, reprezentându-i pe cei 12 Apostoli, este turnat din bronz în Tesalonic, Grecia, și instalat în februarie 2015.

Istoria acestei frumoase biserici, dar și a altor frumoase biserici din orașul nostru, o regăsim în cartea regretatului profesor Constantin Butișcă - „Bisericile ortodoxe din Oradea şi slujitorii lor”.