Astăzi, 21 mai, îi sărbătorim pe Sfinţii împăraţi Constantin şi Elena, singurii sfinţi mamă şi fiu. Fiul lui Constanţiu şi al Elenei, Constantin, a trăit pe vremea împăratului Diocleţian, când persecuţiile anticreştine au atins apogeul.
Religie
Sărbătoarea zilei - Izvorul Tămăduirii
Este sărbătoarea din Săptămâna Luminată care ne arată poziţia şi rolul Maicii Domnului în lucrarea mântuirii, deci este închinată Fecioarei Maria. Din punct de vedere istoric, Izvorul Tămăduirii ne aminteşte o minune.
- 10 Mai 2024
- Citeste
Hram la Mănăstirea Izbuc
În fiecare an, în prima săptămână după Paști vinerea este sărbătoarea "Izvorul Tămăduirii". La Mănăstirea Izbuc este prilej de aleasă sărbătoare, deoarece este hram.
- 09 Mai 2024
- Citeste
„Hristos a Înviat!”, în parohia Ioșia Nord - Un nou început în Lumină
Copiii din parohia Ioșia Nord - Oradea au prezentat, în prima zi de Paște, un frumos program de pricesne și poezii creștine.
- 06 Mai 2024
- Citeste
Piața Unirii - Biserica cu Lună - Mii de orădeni au venit să ia lumină
Noaptea de Înviere i-a scos pe orădeni din case. În centrul orașului grupurile de oameni au început să se adune în jurul orei 23.30. Vârstnici, tineri, familii cu copii, cu toții au traversat Piața Unirii pentru a lua lumină de la Biserica cu Lună.
- 06 Mai 2024
- Citeste
Tradiții de Paști: se ciocnesc ouă roșii sau vine Iepurașul?
Ciocnitul ouălor se face după reguli care diferă de la o zonă la alta, dar întotdeauna regulile se respectă de Paști. Pe de altă parte, Iepuraşul de Paşte este un simbol păgân, emblemă a fertilităţii, asociat de creştini cu apariţiile lui Iisus după Înviere.
- 05 Mai 2024
- Citeste
Hristos a Înviat! Paștile, cea mai importantă sărbătoare a creștinătății
Sărbătoarea Paştilor, celebrată în acest an de ortodocşi pe 5 mai, marchează miracolul Învierii Domnului, iar actele de purificare din Săptămâna Luminată readuc echilibrul şi armonia creştinilor. Paştile este cea mai veche şi cea mai importantă sărbătoare creştină, fiind celebrată încă din epoca apostolică.
- 05 Mai 2024
- Citeste
Cum se spune corect: Paști sau Paște?
În fiecare an, sărbătoarea Învierii Domnului aduce în actualitate și o dilemă mai veche de exprimare, referitoare la forma corectă a termenului prin care denumim această sărbătoare: Paște sau Paști? Vezi și cum se calculează data Paștilor.
- 03 Mai 2024
- Citeste
Încep Sărbătorile Pascale - Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile)
Floriile deschid pentru toţi creştinii ciclul Sărbătorilor Pascale, care se încheie odată cu Înălţarea lui Iisus (la 40 de zile de la Sărbătoarea Paştelui). „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului!”…
- 28 Aprilie 2024
- Citeste
Episcopul Virgil Bercea a reprezentat episcopii catolici din România - Adunarea Plenară de primăvară
Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, a participat în perioada 17-19 aprilie la Adunarea Plenară de primăvară a Comisiei Conferințelor Episcopale ale Comunității Europene (COMECE), desfășurată la Łomża (Polonia).
- 23 Aprilie 2024
- Citeste