Muzeul Orașului Oradea din Cetate găzduiește azi, 11 aprilie, de la ora 16.00, vernisajul expoziției „De vorbă cu Sfinții” a lect. univ. dr. Titiana Marcu, de la Facultatea de Arte din Oradea.

Muzeul Orașului Oradea din Cetate găzduiește azi, 11 aprilie, de la ora 16.00, vernisajul expoziției „De vorbă cu Sfinții” a lect. univ. dr. Titiana Marcu, de la Facultatea de Arte din Oradea.
Departamentul de Muzică al Facultății de Arte a Universității din Oradea invită publicul meloman la un concert extraordinar dedicat Sărbătorilor Pascale.
În duminica a V-a a Sfântului și Marelui Post, la Sfânta Mănăstire Izbuc, cea mai veche vatră monahală bihoreană, fiind totodată și prima duminică din lună, după o tradiție de peste 15 ani, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul ortodox român al Oradiei, după Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, s-a săvârșit Taina Sfântului Maslu.
Sfânta Mănăstire Izbuc este un loc binecuvântat, unde rugăciunea și slujbele duhovnicești se împletesc armonios cu arta, cultura și tradițiile strămoșești.
Parohia Greco-Catolică din Vintere, în colaborare cu Episcopia Greco-Catolică de Oradea și Protopopiatul Holod, vă invită să reparcurgeți Patimile Mântuitorului participând la Calea Crucii pe Dealul din Vintere, care va avea loc în duminica Floriilor, pe 13 aprilie 2025, de la ora 17.00.
„Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei”. Aşa i s-a înfăţişat Arhanghelul Gavriil Sfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu, când timpurile s-au împlinit. Astfel, în cinstea acestui moment misterios, creştinii sărbătoresc astăzi, 25 martie, Buna Vestire. La această dată, biserica acordă dezlegare la peşte, prima din Postul Paştelui.
Cel mai lung şi mai aspru post dintre toate posturile din an începe luni, 3 martie, şi are o durată de 40 de zile, până la sărbătoarea Învierii Domnului.
Sfântul Sinod a aprobat, în unanimitate, retragerea din funcția de Episcop al Sălajului a lui Petroniu Florea, vacantarea scaunului de Episcop al Sălajului și organizarea de alegeri pentru un nou chiriarh al acestei eparhii la următoarea ședință a Sfântului Sinod.
De-a lungul celor 100 de ani de existență ca instituţie şi organizare, Patriarhia Română a fost o lumină călăuzitoare către Hristos, Mirele Bisericii, precum și un factor de unitate și stabilitate de-a lungul vremurilor grele prin care a trecut, a spus marți Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
16 noi sfinţi se regăsesc de marți în calendarul ortodox. Biserica Ortodoxă Română a oficiat aceste adăugiri cu o Sfânta Liturghie ce a fost săvârşită la Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu membrii Sfântului Sinod, membrii Adunării Naţionale Bisericeşti.