„Este o bâlbâială inimaginabilă pentru un Guvern într-o țară europeană. Totul se face prin hei rup, prin improvizație. Nu există niciun plan. În conformitate cu declarațiile Ministerului Muncii, nu s-a avut în vedere impactul pe care îl are legea salarizării asupra pensiilor speciale, ceea ce mie îmi arată că acest Guvern nu mai trebuie să reglementeze”, a declarat ieri Ludovic Orban.

 

„Acest Guvern trebuie să plece acasă cât mai repede pentru că nu face altceva decât să creeze o criză gravă fără precedent în niște domenii în care înainte de instalarea Guvernului era liniște și toate lucrurile funcționau bine”, a declarat Orban, la Parlament, întrebat cu privire la pensiile militarilor.

„PSD, în toată campania electorală, nu a vorbit deloc despre faptul că va interveni asupra pensiilor speciale, că le va plafona sau că le va scădea. Se confirmă în aceste zile încă o dată că PSD a mințit în campania electorală cel puțin prin omisiune în acest caz electoratul, făcând vorbire exclusiv de majorările de pensii pe care le vor aplica atunci când vor veni la guvernare", a spus şi Ilie Bolojan. El a subliniat că PNL respinge adoptarea de ordonanțe de urgență în cazul pensiilor de speciale.

"În ceea ce privește intervenția prin ordonanțe de urgență, respingem această formulă de rezolvare, pentru că s-a dovedit și în cazul legii salarizării unitare că făcută pe picior și neestimând toate efectele pe care o lege le poate genera, s-au produs efecte negative în alte domenii și la fel cum legea salarizării unitare prin creșterile de salarii în sistemul militar a generat și majorarea pensiilor speciale, fără ca această majorare să fie luată în calcul de către Guvern la data respectivă și estimată în bugete, ceea ce, după datele pe care le avem, generează deficite masive în bugetul de pensii, riscă să creeze altă situație în care acest tip de reglementare să fie făcută pe picior și să aibă alte efecte. O discuție onestă cu sindicatele, cu toți cei care au un rol în stabilirea acestor pensii și o reglementare a lor așezată și pe termen lung nu o respingem și este varianta cea mai corectă. (...) Cea mai mai sănătoasă formulă de plată a pensiilor și de sustenabilitate a acestui sistem în anii următori este plata funcției de contributivitate, iar pensiile speciale să fie într-adevăr o excepție și nu să se extindă la foarte multe categorii socio-profesionale", a declarat Bolojan.

„În România s-au majorat salariile pentru oamenii de decizie atât din sistemul de magistratură, din Camera Deputaților, din Senat, din administrația publică locală, din Interne, din Apărare, ceea ce dacă s-ar aplica acest principiu al contributivității în mod cert, oamenii aceștia ieșind la pensie la termen la o vârstă care menține sustenabilitatea sistemului pe pensii au asigurate niște venituri decente și după perioada de pensionare”, a arătat Bolojan.

De pensiile speciale trebuie să beneficieze cât mai puține categorii.

„Trebuie făcute simulări și analize care să vadă ce modificări ar produce introducerea principiului contributivității. Din punctul meu de vedere, cei care poartă arma în mână, care sunt pe fronturi în Afganistan sau care își riscă viața se justifică în mod cert să aibă o pensie specială. Pentru celelalte categorii, trebuie luate în discuție aceste aspecte și în funcție de simulările care se fac, în așa fel încât toți cei care beneficiază astăzi de pensii speciale să fie retribuiți și în continuare cu o pensie decentă”, a mai spus Bolojan.

Pe de altă parte, el consideră că majorarea salariilor angajaților MAI cu 10% este un „act disperat” al Guvernului pentru limitarea nemulțumirilor din acest domeniu.