Partidele au primit aproape un miliard de lei din 2018 până în 2022. Partidele primesc una dintre cele mai mari alocări pe cap de locuitor din UE din bani publici, arată Raportul anual EFOR 2022 - Energie și Politică.

Finanțarea în 2022 ar putea ajunge, teoretic, până la jumătate de miliard de lei. Deși transparența s-a îmbunătățit, partidele politice care primesc cei mai mulți bani nu sunt neapărat deschise să facă publice cheltuielile, arată organizația.

Subvențiile sunt cheltuite de către PSD și PNL majoritar la nivel central, constată raportul, care apreciază că liderii nu au încredere în proprii membri de partid, ori, probabil, nu prea vor să împartă banii.

Partidele politice au cheltuit doar 47% din ce au primit. Procentual, cei mai mulți bani au fost cheltuiți de către Pro România, iar cel mai puțin de către AUR, adică 0,0004%. PSD a cheltuit 61% din bani, iar PNL 43%. USR se situează la 39%. La finalul anului partidele au rămas în cont cu 124 de milioane de lei și nu trebuie să îi returneze.

56% din bani s-au dus pe publicitate. PSD a cheltuit 71% (39 mil. lei) din bani pe astfel de servicii, iar PNL a cheltuit 64% (21 mil.) din fonduri pentru aceleași servicii. USR a cheltuit doar 7% (1,4 mil.), iar Plus 9% (1.2 mil.). Partidele au cheltuit mai mult spre finalul anului, PSD ajungând la șapte milioane de lei în decembrie. PSD și PNL au desfășurat campanii pe teme precum prețurile la energie.

Partidele au bugete mai mari decât unele companii aflate pe piața competitivă, cum ar fi cele de telecomunicații, ori mari retaileri, mai constată EFOR

Personalul e a doua sursă de cheltuieli după publicitate și propagandă, însumând 16% din totalul banilor cheltuiți în 2021. Cei mai mulți bani au fost cheltuiți de USR, adică 45% din banii cheltuiți (7 mil lei). PSD a alocat doar 12% (6 mil lei), iar PNL 7% (2 mil lei). AUR nu a cheltuit niciun ban pentru personal.