Miniștrii USR PLUS și-au depus azi mandatele după o ședință internă în care au stabilit că nu mai pot rămâne în Guvernul condus de liberalul Florin Cîțu.

Florin Cîțu „a dinamitat conștient și perfect responsabil” coaliția, a spus liderul USR PLUS, Dan Barna: „Cîțu nu mai poate să fie premier și din acest motiv miniștrii USR PLUS se retrag din cabinetul Florin Cîțu”.

Barna a spus că decizia a fost luată împreună cu colegii săi, susținută de Biroul Național, în condițiile în care nu se poate merge mai departe cu un premier care „risipește resursele națiunii pentru interesul politic propriu”.

Demisiile miniștrilor USR PLUS vor fi, marți la prima oră, pe masa premierului.

USR PLUS se afla în Guvern cu șase mandate: Dan Barna – vicepremier, Claudiu Iulius Gavril Năsui - ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Cătălin Drulă - ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Ioana Mihăilă – ministrul Sănătății, Cristian Ghinea - ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ciprian Sergiu Teleman - ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

„A fost o zi lungă astăzi, cu multe evenimente politice și decizii. Le-am sintetizat în rândurile de mai jos.

La prânz a avut loc ședința conducerii Parlamentului care ar fi trebuit să decidă când va fi votată moțiunea de cenzură pe care am depus-o vineri. Și de această dată, PSD și PNL au ieșit din sală și au făcut imposibilă adoptarea unei decizii. Este un abuz grav, o premieră nedemocratică, în care o moțiune de cenzură este împiedicată să ajungă la votul Parlamentului. Nici în perioada lui Liviu Dragnea nu s-a întâmplat așa ceva.

Poate ai auzit minciuna pe care o propagă echipa premierului Cîțu despre semnăturile noastre pentru moțiune. Nu este adevărat. Dacă vreunul dintre parlamentarii care apar pe lista de semnături nu ar fi semnat în mod real pentru susținerea moțiunii, ar fi anunțat public acest lucru și și-ar fi retras semnătura. Există această procedură prevăzută explicit în regulamentul Parlamentului. Acest lucru nu s-a întâmplat în ultimele 72 de ore. Toate semnăturile sunt valide.

Chiar dacă moțiunea de cenzură a fost blocată astăzi, nu ne vom opri. Nu avem cum să ne oprim. De când a început această criză, premierul Cîțu a trecut prin guvern o șpagă pentru primari în valoare de 50 miliarde lei, l-a dat afară pe ministrul Justiției, a numit un nou ministru fără studii juridice, a blocat procesul de selecție a procurorilor șefi și a crescut de cinci ori fondul de rezervă al Guvernului, de unde banii se duc direct în buzunarele colegilor lui de partid.

În contextul abuzurilor din Parlament, miniștrii noștri au decis să își dea demisia din Guvern. Din acest moment, indiferent ce se întâmplă cu moțiunea noastră, în maximum 45 de zile, premierul Cîțu trebuie să vină la vot în Parlament.

Noi vom vota pentru demiterea premierului Cîțu, cel care a început toată această criză atunci când a forțat adoptarea abuzivă a PNDL 3. Dacă Florin Cîțu va fi demis, vom merge la consultările cu președintele Iohannis cu propunerea de a desemna un nou premier din partea coaliției PNL - USR PLUS - UDMR. Avem nevoie de o guvernare stabilă, dar în același timp avem nevoie de un premier onest, echilibrat și hotărât să implementeze programul de reforme de care România are nevoie”, se menţionează într-un comunicat al USR PLUS.