Victor Ponta şi Daniel Constantin s-au aflat ieri la Oradea pentru a se întâlni cu membri filialei judeţene a Pro România, partid pe care cei doi îl conduc. Ponta a declarat că primul test important pentru noul partid îl reprezintă alegerile europarlamentare din mai, el urmând să fie cap de listă. Pe de altă parte, fostul premier a anunţat că nu va candida în acest an la prezidenţiale.

 

Cei doi lideri ai Pro România au început deplasările în judeţe, în încercarea de a înfiinţa cât mai multe structuri locale, astfel încât, la alegerile europarlamentare din luna mai să aibă acoperite toate cele aproximativ 18.500 de secţii de votare de la nivelul întregii ţări. „Dacă nu facem structuri locale nu o să avem niciun succes”, susţine fostul premier, care a ajuns la Oradea de la Satu Mare, unde un deputat, un fost primar şi trei consilieri judeţeni PSD au aderat la Pro România. În Bihor, potrivit lui Octavian Bara, sunt înregistrate 1.500 de adeziuni, fiind înfiinţate organizaţii în 60 de localităţi. Numărul e mai mult decât dublul celui înregistrat la sfârşitul lunii octombrie, când a avut loc congresul formaţiunii. „Avem primul test adevărat pentru Pro România pe data de 26 mai. Pe lista de candidaţi voi fi pe primul loc, pentru că am notorietate, însă nu voi merge la Buxelles. Voi rămâne în Parlamentul României”, a menţionat Ponta. Potrivit acestuia, pe listă, care va fi anunţată în luna februarie, s-ar putea afla Corina Creţu, actual comisar european din partea României. În ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale de la sfârşitul acestui an, Victor Ponta a anunţat că nu va candida în 2019, însă nu exclude o posibilă candidatură în 2024. În schimb, Pro România intenţionează să susţină un candidat care să poată să intre în turul doi cu Iohannis şi să câştige. „Am doi, trei, patru oameni în minte”, susţine Ponta, adăugând că vor discuta despre o posibilă susţinere cu aceste persoane care au funcţii publice abia după alegerie pentru Parlamentul European. „Dacă Tăriceanu s-ar lepăda de Dragnea ar putea fi un candidat bun. Dacă redevine acel domn Tăriceanu cu care am colaborat când am fost prim ministru”, a menţionat Ponta. El a mai pomenit de Gabriela Firea şi Sorin Cîmpeanu (fost ministru al Educaţiei, actual lider al Pro România).

În ceea ce priveşte ruperea de PSD, Victor Ponta a acuzat faptul că în campanie s-a mers cu un program de guvernare social-liberal, iar ulterior au aflat că „am fost înţelaţi: exista un program de guvernare paralel, ştiut doar de Dragnea şi Vâlcov”. Acest program paralel cuprindea „o mulţime de taxe”, cu care cei care au părăsit PSD nu au fost de acord. În plus, „nu ne-a zis nimeni că vor trece contribuţiile de la angajator la angajat”, iar pentru mediul de afaceri s-a creat o instabilitate, nemaiexistând o predictibilitate a taxelor. „Dorim să oferim o alternativă nu doar pentru cei din PSD, ci şi pentru cei dezamăgiţi că opoziţia formală nu vine cu soluţii mai bune. Deocamdată, vocea opoziţiei este Pro România”, a afirmat Victor Ponta. El a mai afirmat că o ţară nu poate fi blocată doi ani „pentru dosarele lui Dragnea”. De asemenea, Ponta acuză discursul antieuropean al PSD şi ALDE, şi, totodată, faptul că Dragnea „îl copiază pe liderul de la Budapesta”, văzând în el un model. În privinţa foştilor colegi din Bihor, Ponta susţine că nu ar ezita să-l primească în partid pe fostul prefect Claudiu Pop, însă consideră că preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, „a devenit prea maleabil în mâinile unor oameni, şi aici vorbesc de Dragnea, care nu au nicio legătură cu judeţul Bihor”. Potrivit lui Ponta, în PSD există „un sistem feudal, mafiot, retrograd, care nu are nicio legătură cu modul în care ar trebui să fie România în 2019”.