Pornind de la demisia șefului SRI, Eduard Helvig, social democrații bihoreni au spus ieri, într-o conferință de presă că se vor o alternativă la actuala administrație, care a ajuns „un sistem clientelar” care conduce județul de peste 20 de ani. „Trebuie să convingem bihorenii că noi suntem alternativă semnalând abuzurile puterii” a spus consilierul local Adrian Marius Madar.

Primul subiect atacat a fost cel legat de achiziția de ternuri. „Este important și urgent ca Primăria să adopte o manieră unitară. Să folosească evaluări care să fie credibile și valabile pentru toată lumea. Cumpărăm terenuri la suprapreț și le vindem foarte ieftin. În ultima ședință de Consiliu s-a achizionat teren pe strada Oneștilor: 6.800 de m2. Terenul a fost evaluat de un evaluator agreat de primărie. În 2021, 119 euro pe metru pătrat, peste un an aceeași firmă, același teren este evaluat la 290 de euro pe m2. Este prețul la care Primăria scoate la licitație acel teren. Peste încă un an, în mai 2023, acel teren se vinde cu 340 de euro pe m2. Interesant este că în ultima ședință de consiliu local, Primăria cumpără un teren în vecinătate, cu 400 de euro pe m2. A vândut terenul cu 290 de euro pe m2, atât a spus că face, că în urma licitației a obținut un preț mai mare. Practic e același areal, aceeași valoare, iar prețul sare la 400 de euro pe metru pătrat. Dacă anul trecut evaluatorul ar fi avut mintea sau raționamentul pe care îl are acum, Primăria ar fi obținut cu 750.737 de euro mai mulți bani pentru oraș”, a concluzionat Madar care, întrebat apoi de jurnaliști dacă cele două terenuri se pot compara unul la unul, existând evident distanță între anii la care s-au oferit prețurile, ani cu inflație, diferență de categorie (teren construibil, teren neconstruibil), consilierul a început să se bâlbie, spunând că „în situația în care stabilești o valoare pentru o anumită zonă, în cazul Parcurilor Industriale aceste valori sunt valabile un an de zile. Când se pun în licitație parcelele din Parcul Industrial nu se face o evaluare la fiecare tranzacție, se face o evaluare de la care se pleacă la momentul în care e scot la licitație”.

Madar a mai spus că terenul vândut ar fi trebuit folosit pentru construirea de parcări.

Celălalt consilierul local, Liviu Sabău Popa a vorbit despre politizarea Primăriei, susținând că liberalii își dau lefuri mai mari propriilor oameni puși tot de ei în funcții. „Toți directorii dunt cu carnet de memebru de partid iar Primăria le mai dă o bonificație de 15%. În acest timp factura la apă va crește cu 25%”, a spus consilierul care a mai adăugat că cei care conduc Parcurile Industriale ar trebui evaluați după cât este salariul muncitorilor nu după câte investiții aduc, parcurile fiind „o colonie de muncă orientată spre industrii care nu aduc plusvaloare”. Sabău a mai spus că nu e normal ca societățile aflate în subordinea Primăriei în care „consumatorii sunt captivi” să aibă profit pentru că „neavând ce face cu banii își cumpără, la fel ca directorul CAO, două mașini de lux. Cu bani cu care ar fi putut rezolva, în parte, rețelele pluviale din oraș”.