Deficienţe mari la salubrizarea judeţului

Preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, acuză administraţia judeţeană că nu a reuşit să finalizeze şi să pună în aplicare sistemul de management integrat al deşeurilor cere conducerii Consiliului Judeţean Bihor să colaboreze cu autorităţile locale pentru demararea cât mai rapidă a licitaţiilor pentru stabilirea operatorilor de salubritate.

Sistemul de management integrat al deşeurilor (SMID) este un proiect în valoare de aproximativ 50 milioane euro derulat de CJ Bihor. Liderul PNL Bihor susţine că, în vara anului 2016, proiectul era aproape finalizat, noii conduceri a administraţiei judeţene rămânându-i doar câteva lucruri de făcut: să organizeze licitaţiile pentru selectarea operatorilor de salubritate şi predarea activelor. „De peste doi ani, conducerea CJ nu a făcut aproape nimic. Doar a dezvoltat această asociaţie - Ecolect, ducându-şi toţi nepricepuţii acolo şi majorând bugetele de salarizare de peste 10 ori faţă de anul trecut”, susţine Bolojan. De asemenea, el a precizat că, în cadrul proiectului, au fost realizate staţii de depozitare temporare şi staţii de sortare a deşeurilor, care însă nu sunt folosite. Astfel, toate deşeurile din judeţ sunt aduse la Oradea, în loc să fie aduse doar cele care nu pot fi valorificate. În aceste condiţii, costurile sunt foarte mari, iar de la 1 ianuarie 2019 acestea vor creşte suplimentar, aplicându-se o penalizare de 30 lei/tonă, penalizare care se va regăsi în tarifele pe care le vor plăti bihorenii. O altă problemă este cea legată de operatorii de salubritate, contractele actuale neputând fi prelungite, iar firmele nu vor mai face investiţii pentru a-şi înnoi utilajele dacă nu au perspectiva că vor putea să-şi continue activitatea. De aceea, Bolojan cere conducerii CJ Bihor să demareze cât mai repede procedurile de licitaţie pentru desemnarea operatorilor de salubritate.

Probleme grave în gestionarea pestei porcine

Consilierul judeţean PNL Călin Gal acuză comitetul local de combatere a bolilor la animale că nu a gestionat cum trebuie problemele cauzate de pesta porcină africană. Mai mult, Gal susţine că instituţiile competente au manifestat „o lipsă totală de profesionalism”.  

Liberalul Călin Gal a remarcat faptul că, în Bihor, comitetul de combatere a bolilor la animale, condus de prefectul Ioan Mihaiu, nu are niciun plan cadru de măsuri pentru combaterea pestei. De asemenea, el a acuzat faptul că cetăţenii nu au fost informaţi la timp cu privire la noile focare de pestă porcină africană. „Nu s-a dat nicio informare din partea DSVSA”, susţine Călin Gal, care a discutat cu persoane din comuna Sălard, nemulţumite de modul în care a fost gestionată problema. Gal a menţionat că două familii i s-au plâns că au fost obligate de autorităţile locale să-şi îngroape porcii în propriile grădini. Una dintre familii a refuzat, astfel că Primăria Sălard a transportat porcii, pe care i-a aruncat într-o groapă comună, fără ca tractorul să fie dezinfectat. „Pesta porcină s-a propagat pentru că nu s-au respectat măsurile privind identificarea şi circulaţia animalelor şi a persoanelor, dezinfectarea mijloacelor de transport, instituirea unor filtre sanitar-veterinare. Cel mai grav este că declararea bolii nu s-a făcut la timp”, a afirmat consilierul liberal. Potrivit acestuia, nu s-au luat măsurile de rigoare şi cetăţenii nu au fost informaţi tocmai „ca să ascundă problemele, crezând că acestea dispar de la sine”. „S-a manifestat o totală lipsă de profesionalism din partea instituţiilor implicate, o indolenţă a oamenilor care ar fi trebuit să-şi facă treaba. A fost o lipsă de mobilizare a comitetului local, au fost intervenţii întârziate, încercare de muşamalizare a situaţiei. Declarare cu întârziere a focarelor reprezintă o crimă”, a acuzat Călin Gal.