Arheologii din Italia au descoperit 24 de statui de bronz bine conservate, datând din epoca romană antică, în băile termale din Toscana. Experții consideră că este o descoperire „excepțională".

Statuile au fost găsite în ultimele două săptămâni în San Casciano dei Bagni, un oraș situat pe un deal la aproximativ 160 de kilometri nord de Roma, unde arheologii au explorat ruine antice.

„Este o descoperire semnificativă, excepțională", a declarat marți, pentru Reuters, Jacopo Tabolli, un profesor asistent de la Universitatea pentru Străini din Siena, care conduce proiectul arheologic.

Tabolli a declarat că statuile care, potrivit agenției italiene de știri ANSA, au o vechime de 2.300 de ani, împodobeau un sanctuar înainte de a fi scufundate în apele termale, într-un fel de ritual, „probabil în jurul secolului I d.Hr.".

„Dăruiești apei pentru că speri ca apa să-ți dea ceva înapoi", a spus profesorul despre acest ritual.

Ministrul italian al Culturii, Gennaro Sangiuliano, a salutat și el descoperirea, despre care a spus că ar trebui să dea un nou impuls turismului.

„Aceasta este o descoperire excepțională care confirmă încă o dată că Italia este o țară cu comori imense și unice", a declarat ministrul italian.

Statuile erau acoperite cu aproape 6.000 de monede de bronz, argint și aur, iar apele calde din San Casciano au ajutat la conservarea lor „aproape ca în ziua în care au fost scufundate", a declarat Tabolli.

Arheologul a mai spus că echipa sa a găsit 24 de statui mari, dar și câteva statuete, remarcând că este neobișnuit ca acestea să fie făcute din bronz. De aceea, expertul a tras concluzia că statuile provin dintr-o așezare a elitelor romane. Statuile au fost duse la un laborator de restaurare din Grosseto, un alt oraș din Toscana. Ulterior, acestea vor fi returnate la San Casciano dei Bagni pentru a fi expuse într-un nou muzeu.