Telescopul spaţial Euclid, a cărui capacitate de funcţionare a fost afectată după ce ecranul unuia dintre instrumentele sale a fost acoperit cu un strat fin de gheaţă, şi-a recăpătat „vederea” la finalul unei delicate operaţiuni de degivrare, a anunţat Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

 

Specialiştii de la ESA s-au temut că acel strat de gheaţă ar fi putut să întârzie misiunea telescopului, lansat în iulie 2023 pentru a descifra misterele cosmice ale materiei întunecate şi energiei întunecate.

Procedura de degivrare efectuată de echipele de la sol, care au încălzit uşor oglinzile telescopului Euclid, „a oferit rezultate mai bune decât se prevedea”, a precizat ESA într-un comunicat.

„După ce şi-a încălzit prima oglindă cu doar 34 de grade Celsius (de la -147 grade Celsius la -113 grade Celsius, n.red.), Euclid şi-a recăpătat vederea”, au explicat specialiştii de la ESA.

Echipele care participă la această misiune au remarcat încă din noiembrie 2023 că un instrument al telescopului, care reconstituie imagini în spectrul vizibil, primea mai puţină lumină decât era prevăzut, iar stelele păreau mai puţin strălucitoare decât ar fi trebuit să fie.

Cauza a fost un strat de gheaţă de grosimea unei catene de ADN care s-a acumulat pe obiectivul dispozitivului de imagistică al telescopului Euclid, care funcţionează la o distanţă de aproximativ 1,5 milioane de kilometri de Pământ. O soluţie ar fi fost activarea radiatoarelor de la bord pentru a încălzi întregul dispozitiv spaţial, aşa cum s-a procedat deja la scurt timp după lansare.

Însă această opţiune era riscantă, deoarece căldura, prin dilatarea materialelor, ar fi necesitat o recalibrare de cel puţin o lună şi ar fi întârziat misiunea, a explicat săptămâna trecută pentru AFP Ralf Kohley, unul dintre responsabilii de operaţiuni ai instrumentului.

Echipa de la sol a început aşadar cu oglinzile individuale, sperând să rezolve problema fără a mai fi nevoie să încălzească întregul telescop. Neştiind exact unde se acumulase pelicula de gheaţă, inginerii de la ESA au trebuit să încerce diferite oglinzi. Din fericire, prima oglindă care a fost încălzită a fost cea potrivită, a subliniat ESA.

Experţii europeni presupun că straturi subţiri de gheaţă vor continua să se formeze în viitor pe instrumentele optice ale telescopului. Cu toate acestea, va fi uşor de repetat procesul de încălzire lejeră a dispozitivelor acestuia la fiecare şase până la 12 luni, au spus ei, citaţi de DPA.

Prin intermediul misiunii Euclid, oamenii de ştiinţă speră să afle mai multe informaţii despre natura energiei întunecate şi a materiei întunecate, două entităţi care nu au fost observate şi despre care se crede că reprezintă 95% din structura Universului.