Justiţia newyorkeză a restituit, săptămâna trecută, Pakistanului, 192 de artefacte furate şi exportate ilegal, în valoare de 3,4 milioane de dolari, în cadrul unei anchete internaţionale de 10 ani împotriva unui traficant de artă indiano-american aflat în închisoare în India, informează AFP.

 

În ultimii doi ani, justiţia din statul New York a desfăşurat o amplă campanie de restituire a unor artefacte jefuite din întreaga lume care ajunseseră în muzeele şi galeriile din metropolă: între 2020 şi 2021, cel puţin 700 de piese au fost restituite unui număr de 14 ţări, printre care Cambodgia, India, Pakistan, Egipt, Irak, Grecia şi Italia.

Procurorul districtului Manhattan, Alvin Bragg, a anunţat joi, într-un comunicat, că a restituit 192 de artefacte „poporului pakistanez", în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Consulatul General al Pakistanului din New York. Dintre acestea, 187 fuseseră traficate de un fost dealer de artă din Manhattan, Subhash Kapoor, cu dublă cetăţenie, indiană şi americană.

Kapoor a fost ţinta unei anchete a justiţiei americane care a durat un deceniu şi a primit numele de „Hidden Idol".

Arestat în 2011 în Germania şi trimis înapoi în India, unde este de atunci în închisoare, Kapoor a fost din nou judecat şi condamnat săptămâna trecută de această ţară sud-asiatică, alături de un alt acuzat, la 13 ani de închisoare.

Inculpat în 2019 şi reclamat la New Delhi de către justiţia newyorkeză împreună cu alte şapte persoane pentru „conspiraţie pentru trafic de artefacte furate", Kapoor a negat întotdeauna acuzaţiile care i se aduc.

„Subhash Kapoor a fost unul dintre cei mai activi traficanţi de artă din lume şi (...) am reuşit să recuperăm mii de piese furate de reţeaua sa", a declarat Bragg.

În luna martie a acestui an, Australia a returnat Indiei 29 de artefacte furate şi exportate ilegal, inclusiv 13 piese - printre care o statuie din bronz a zeului hindus Shiva în valoare de 5 milioane de dolari - asociate cu Kapoor, potrivit autorităţilor de la Canberra. În cadrul marii sale campanii de restituire a artefactelor furate, procurorul Bragg a returnat în luna septembrie 16 piese Egiptului - dintre care cinci confiscate în primăvară de la prestigiosul Metropolitan Museum of Art - în cadrul unei anchete, în Franţa, de trafic internaţional în care este implicat fostul directorul al muzeului Luvru, Jean-Luc Martinez.