J.K. Rowling, vrăjitoarea propriei sale vieţi
De la publicarea primului volum din serie, în 1997, "Harry Potter la şcoala de vrăjitorie", scriitoarea britanică J.K. Rowling a vrăjit sute de milioane de cititori din toată lumea şi de toate vârstele cu aventurile micului orfan-vrăjitor - informează Agenţia Mediafax.
Joanne Kathleen Rowling, născută pe 31 iulie 1965, într-o familie modestă din apropierea oraşului Bristol, şcolăriţa rezervată şi destul de dotată pentru carte ("prima din clasă", Hermione Granger, cea mai bună prietenă a lui Harry, "este caricatura mea la vârsta ei", mărturiseşte scriitoarea) devine o tânără adultă confuză, căreia îi plac cărţile mai mult decât studiile propriu-zise. Cei câţiva jurnalişti care au reuşit să-i ia un interviu, mulţi ani mai târziu, au descris o inteligenţă vie, un râs în cascade, un simţ ascuţit al umorului şi o surprinzătoare modestie. Ideea de a scrie o carte despre un copil orfan care se duce cu trenul la o şcoală de vrăjitori i-a venit pe când se afla într-un tren ce ducea de la Manchester la Londra, în iunie 1990. Harry Potter a avut însă nevoie de şapte ani pentru a vedea lumina zilei, la capătul unui proces de gestaţie cel puţin zbuciumat.
După moartea mamei sale, în 1990, scriitoarea a plecat să predea limba engleză în Portugalia şi s-a căsătorit cu un student la jurnalism, relaţie din care a rezultat Jessica. Căsnicia nu a durat însă prea mult şi J.K. s-a instalat la sora ei, la Edinburgh, Scoţia, trăind din împrumuturi şi ajutoare sociale. Primul volum îl scrie aici, în cafeneaua cumnatului ei, cu fetiţa adormită alături. Manuscrisul a fost respins de 12 editori, iar al 13-lea, Bloomsbury, o editură mai puţin cunoscută la acea vreme, a achiziţionat pe câteva mii de lire ceea ce avea să devină cel mai mare fenomen editorial al secolului XX.
Patru volume şi 195 de milioane de exemplare mai târziu, Rowling concurează cu Shakespeare şi Agatha Christie pentru titlul de cel mai citit scriitor al planetei. Cea care cu doar zece ani în urmă sărea peste mese pentru a avea ce să-i dea de mîncare fiicei ei, are astăzi o avere estimată la aproximativ 280 de milioane de lire, mai mare decât a reginei Angliei.
Foto: crişana mare, tifuri - rowling şi rowling1
***
Gloria Gaynor: "Chiar am supravieţuit"
Regina muzicii disco, Gloria Gaynor, urmărită mult timp de tragedie, are un mesaj de inimă pentru milioanele ei de admiratori: "Chiar am supravieţuit!". Aceasta pentru că, la aproape 25 de ani de la înregistratea hitului ei cel mai cunoscut "I Will Survive", diva a simţit adevărul acestor cuvinte, depăşind durerea şi suferinţa care i-au ameninţat atât cariera, cât şi viaţa. "Nu ştiu unde aş fi ajuns dacă aş fi continuat stilul de viaţă nebunesc din anii `70, cu mult alcool, multe petreceri şi droguri", a declarat Gloria pentru The Enquirer într-un interviu în exclusivitate. Vorbind cu o uimitoare candoare, cântăreaţa de culoare în vîrstă de 53 de ani, a mărturisit că s-a luptat cu dependenţa de alcool, un soţ care o înşela şi o serie de sarcini pierdute.
Gloria a crescut în New Jersey, într-o familie cu opt copii şi prea puţini bani pentru un trai comod. Ea a devenit celebră în 1975, cu hitul "Never Can Say Goodbye", şi a devenit un star internaţional în 1979, cu "I Will Survive", dar succesul a luat-o prin surprindere. O tânără naivă a fost catapultată într-o lume disco strălucitoare, alimentată cu alcool şi droguri. "Eram confuză, mama murise, iar eu încercam să mă fac acceptată de cei din lumea în care ajunsesem. Am început să beau şi să consum droguri, ca să mă fac acceptată de mulţimea de oameni cu care îmi petreceam timpul. În general, nu mă drogam decât acasă la mine sau la prieteni. Dar am prins gustul şampaniei - al şampaniei scumpe. Consumam şi marijuana şi cocaină". În cele din urmă, când a simţit că a întrecut măsura, Gloria s-a aşezat în genunchi şi i-a cerut ajutorul lui Dumnezeu. "Am jurat că, dacă el mă va scăpa de gustul şampaniei, eu nu o să mai pun gura în viaţa mea pe altceva. Asta a fost în 1984. De atunci nu am mai băut niciodată!".
Cariera Gloriei a reînviat şi ea. Anul trecut, Gloria a lansat albumul "I Wish You Love" şi a avut două hituri în topurile de specialitate. "Viaţa mea este mai bună acum decât oricând înainte. Sunt sănătoasă, am mai slăbit, am cavalerul meu în armură strălucitoare şi cariera merge bine"- declară ea.
Foto, crişana mare, tifuri - gloria
***
Noutăţi, noutăţi
*Marcel Iureş, Florin Piersic Jr., Bogdan Stelea, Anna Lesko, Irina Dinescu, Daniel Popa şi Gabriel Spahiu au nevoie de 307.000 euro pentru a putea juca în filmul "Project W"- un scurt metraj de doar 10 minute care se vrea a fi o premieră în România, un film ce promite a fi altceva decât ceea ce am văzut până acum pe marile ecrane din România. "Vrem să dărâmăm acest sistem, această convenţie în care se află filmul românesc", a declarat Irina Dinescu.
*În perioada 27 iunie-19 iulie, Braşovul va fi gazda Festivalului Internaţional de Operă, Operetă şi Balet, organizat cu prilejul semicentenarului Operei din acest municipiu. Evenimentul va aduce în oraşul de pe Tâmpa artişti din Italia, Austria, Republica Moldova. "Evenimentul va prilejui şi acordarea de premii unor artişti importanţi care au debutat pe scena braşoveană: Ludovic Spiess,
Carmen Hanganu, Felicia Filip, Daniela Vlădescu şi Theodore Coresi" - a declarat Cristian Mihăilescu, directorul Operei din Braşov, citat de Mediafax.
Foto crişana mare, tifuri - stelea
***
Vedetele apelează la naşterea prin cezariană... de dragul unui abdomen plat
Unii au acuzat staruri ca Victoria ?Posh Spice? Beckham, Claudia Schiffer, Elizabeth Hurley şi Madonna că pun în pericol viaţa copiilor lor din cauza orgoliului, apelând la metode de naştere de modă veche, cum ar fi cezariana, pentru a evita deformarea abdomenului. "Există un pericol în această modă a naşterii prin cezariană pentru menţinerea abdomenului plat, în Anglia şi Scoţia. Iar celebrităţile pun în pericol atât sănătatea lor, cât şi pe cea a copiilor lor nenăscuţi, de dragul unui abdomen plat", a precizat ziarista Michelle Malkin. În ciuda acestei controverse, mulţi doctori spun că cezariana - adesea considerată ca fiind ultima opţiune de a da naştere unui copil - poate fi preferată celei naturale. Dr. Yehudi Gordon, care a asistat-o la naştere pe Kate Moss, fiind poreclit ?ob-gyn to the stars?, în Londra, a declarat că nu a discutat cu clientele sale despre metoda naşterii prin cezariană ca fiind un motiv cosmetic. Părerea ziaristei Michelle Malkin este însă clară: "Atunci când iei decizia de a avea un copil, este un sacrificiu. Dacă nu doresc să facă acest sacrificiu, atunci aceste femei n-ar trebui să aibă copii".
Comentarii
Nu există nici un comentariu.