„Nomadland”, un film regizat de Chloe Zhao şi cu Frances McDormand în rolul principal, care evocă dramele provocate de criza economică din 2008, a câştigat sâmbătă seară Leul de Aur la cea de-a 77-a ediţie a Festivalului de la Veneţia.

Gala de închidere a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, organizată sâmbătă seară în Sala Grande a Palazzo del Cinema şi prezidată de actriţa Anna Foglietta, a început cu două momente artistice speciale, susţinute de poeta Mariangela Gualtieri şi de cântăreţul Diodato. Într-o înregistrare video, filmată special pentru această ocazie, Mariangela Gualtieri a recitat un fragment din „Nove marzo duemilaventi”, o poezie care i-a impresionat pe italieni la începutul izolării cauzate de pandemia de Covid-19 şi care a fost distribuită masiv pe reţelele de socializare. În direct de pe scena de la Sala Grande, cântăreţul Diodato a interpretat o versiune nouă a single-ului „Adesso”, unul dintre cele mai cunoscute cântece din repertoriul său.

Mostra 2020 a fost primul festival cinematografic major care a avut loc în format fizic după declanşarea pandemiei de Covid-19. Spectatorii prezenţi la gala de închidere au purtat măşti sanitare şi au respectat regulile de distanţare fizică.

Filmul premiat în acest an cu Leul de Aur, „Nomadland”, prezintă povestea unei femei trecute de vârsta de 60 de ani care devine un fel de nomad al zilelor noastre, transformându-şi camioneta într-o locuinţă mobilă şi călătorind alături de alţi compatrioţi într-o caravană ce străbate vestul american, după colapsul economic al unui orăşel din Nevada. Considerat deja un concurent cu şanse reale la Oscarurile din 2021, acest lungmetraj îi are în rolurile principale pe Frances McDormand şi David Strathairn. Regizoarea peliculei, cineasta americană de origine chineză Chloe Zhao, este prima femeie care a câştigat prestigiosul Leu de Aur după o pauză de zece ani. Sofia Coppola a câştigat acelaşi trofeu în 2010 cu filmul „Somewhere”.

Juriul competiţiei oficiale de la Veneţia a fost prezidat în acest de actriţa australiană Cate Blanchett. Din juriu au mai făcut parte Matt Dillon, Veronika Franz, Joanna Hogg, Nicola Lagioia, Christian Petzold şi Ludivine Sagnier.

Acelaşi juriu a atribuit alte şapte premii. Marele Premiu al Juriului, recompensat cu Leul de Argint, a revenit filmului „New Order”, regizat de Michel Franco, iar Leul de Argint pentru cel mai bun regizor a fost atribuit cineastului japonez Kiyoshi Kurosawa, pentru filmul „Wife of a Spy”.

Premiile de interpretare - denumite Coppa Volpi - au revenit în acest an actriţei Vanessa Kirby şi actorului Pierfrancesco Favino, care au fost recompensaţi pentru evoluţiile lor din filmele „Pieces of a Woman”, respectiv „Padrenostro”.

Premiul pentru cel mai bun scenariu a fost câştigat de indianul Chaitanya Tamhane pentru filmul „The Disciple”, în timp ce veteranul cineast rus Andrei Konchalovsky a câştigat Premiul Special al Juriului cu pelicula „Dear Comrades!”.

Premiul Marcello Mastroianni pentru cel mai bun actor debutant sau cea mai bună actriţă debutantă a revenit în acest an tânărului iranian Rouhollah Zamani pentru rolul din filmul „Sun Children”, regizat de Majid Majidi.

Actriţa Tilda Swinton şi cineasta Ann Hui au fost recompensate cu Leul de Aur pentru întreaga carieră.