Zonele de coastă din vestul statului indian Gujarat adăpostesc în prezent peste 100 de lei. Experții spun că acest lucru arată că habitatul lor natural se micșorează, potrivit BBC.

 

Pădurea Gir din Gujarat, singurul habitat natural al leului asiatic, avea aproximativ 400 de lei în 2020, potrivit unei estimări a departamentului forestier de stat. Restul statului are aproximativ 275 de lei, dintre care 104 s-au răspândit pe 300 kilometri de coastă din Gujarat.

Conservatorii spun că mișcarea neobișnuită are loc deoarece habitatul natural al leilor a devenit suprapopulat.

„În mod normal, este dificil pentru lei să se adapteze la un habitat de coastă, dar nu au altă opțiune din cauza lipsei de teren", a explicat Nishith Dhariya, un cercetător în domeniul vieții sălbatice.

Leii erau cândva răspândiți în Gujarat, dar numărul lor s-a redus la doar o duzină la începutul secolului XX, în principal din cauza vânătorii și a secetei. De atunci, eforturile de conservare au ajutat ca populația lor să crească în pădurile uscate din Gir. Însă mulți experți avertizează de ani de zile că sanctuarul Gir a devenit prea mic pentru aceste animale teritoriale. Ofițerii forestieri spun că leii au început să ajungă în regiunile de coastă în anii 1990 din cauza războaielor pentru teritoriu.

„În mod normal, un leu are nevoie de un teritoriu de aproximativ 100 de kilometri pătrați, iar această zonă include și trei-patru leoaice care trăiesc cu puii lor. Pe măsură ce puiul devine adult, fie preia teritoriul de la leul bătrân, fie părăsește turma pentru a găsi un nou teritoriu", spune Shyamal Tikadar, un oficial din cadrul pădurilor de stat.

Leii ajung în zonele de coastă deoarece urmează de obicei râul Heran, care trece prin pădurea Gir și se întâlnește cu Marea Arabiei în districtul Somnath. Acest lucru înseamnă că oameni precum Uday Shah, care are o fermă pe malul mării în districtul Veraval, la 80 de kilometri distanță de pădurea Gir, sunt acum obișnuiți să vadă leii în mod regulat pe plajă.

„La început ne-am speriat când i-am văzut, dar acum nu ne mai deranjează", spune el.

Pădurarii spun că leii vânează mistreți și bivoli în pădurile din jurul regiunilor de coastă. Uneori, când nu găsesc pradă, merg în satele din apropiere și ucid capre și vaci. Natha Parmar, care are o fermă de mango lângă râul Heran din districtul Somnath, spune că leii i-au ucis cel puțin 10 dintre viței în ultimii ani. El și alți săteni au fost furioși la început. Dar apoi și-au dat seama că există un beneficiu neașteptat.

„Înainte, trebuia să ne ocupăm de turmele de mistreți și de bivoli, deoarece ne distrugeau toate culturile. Acum, acest lucru aproape că a încetat", spune el. El învață acum să trăiască prudent și respectuos cu leii. Ajută faptul că leii nu au atacat niciun om din zonă până acum.

„Când ne întâlnim cu leii, fie ne oprim și le facem loc, fie ne schimbăm traseul fără să-i deranjăm", spune el.