Noul Codul de procedură civilă a introdus o serie de proceduri speciale prin care legiuitorul a încercat să accelereze procedurile de judecată, mai ales în ipotezele în care abuzurile de drept din partea pârâţilor sunt evidente.

O astfel de procedură nouă este reglementată în ipoteza cererilor care au ca obiect evacuarea persoanelor care ocupă fără drept un bun imobil. Ca sediu al materiei, această procedură este reglementată în cadrul Codului de procedură civilă de la articolul 1034 şi până la articolul 1049. Conform articolului 1034 aliniatul 1 Cod procedură civilă, procedura specială a evacuarii se aplică în litigiile care au ca obiect evacuarea din imobilele folosite sau, după caz, ocupate fără drept de către foştii locatari sau alte persoane.

Aşadar, vorbim, în primul rând, despre existenţa unui drept de proprietate asupra bunului imobil, care nu poate să fie contestat şi în al doilea rând vorbim despre o ocupare a acestui imobil de către o persoană care nu deţine vreun drept asupra acestuia ori a deţinut la un moment dat. Procedura specială la care facem vorbire nu este obligatorie pentru reclamant, acesta poate să recurgă la această procedură ori poate să recurgă la o procedură generală de evacuare (diferenţa dintre cele două stă în celeritate).

Competenţa de judecată este una specială, reglementată de articolul 1036 Cod procedură civilă şi aparţine judecătoriei în circumscripţia căreia se află situat imobilul ocupat fără drept.

Avem, de asemenea, şi o reglementare specială în ceea ce priveşte procedura de citare, întrucât, conform articolului 1037 aliniatul 1 Cod procedură civilă: „Locatarul şi ocupantul imobilului sunt socotiţi ca având domiciliul lor obligatoriu la imobilul pe care îl ocupă fără niciun drept” şi dacă imobilul este închis, citaţiile şi celelalte acte de procedură vor fi afişate la uşa imobilului.

Procedura este declanşată de o notificare expediată de către deţinătorul bunului prin intermediul executorului judecătoresc, punând în vedere persoanei care foloseşte nelegal bunul să îl elibereze şi să îl predea liber, în termen de cel mult 30 de zile de la data comunicării notificării.

Trebuie menţionat faptul că în ipoteza în care procedura este declanşată faţă de o persoană care ocupă un bun imobil fără să fi deţinut anterior un drept cu privire la acesta, proprietarul va comunica o notificare prin intermediul executorului judecătoresc acordând un termen de părăsire a imobilului de maxim 5 zile (articolul 1039 Cod procedură civilă).

Instanţa de judecată va fi sesizată doar în ipoteza în care persoanele care ocupă imobilul fără vreun drept refuză să evacueze imobilul ocupat.