Administratorii a două firme din Bihor au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare, după ce au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, pentru că au obţinut fonduri europene pe baza unor documente false. Inculpaţilor li s-a interzis să acceseze fonduri UE pe o perioadă de doi ani şi să participe la proceduri de achiziţii publice pe o durată de un an. 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Oradea au dispus sesizarea instanței de judecată, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unui bihorean, reprezentant legal al SC Cons Construct Plan SRL și al unei PFA, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea a două infracțiuni de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene. De asemenea, magistraţii au fost sesizaţi şi cu privire la SC Cons Construct Plan SRL, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene. Potrivit unui comunicat al DNA, în acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut că în perioada 2012 - 2013, în contextul solicitării unui sprijin financiar nerambursabil în legătură cu realizarea proiectelor „Dotare birou de inginerie și consultanță tehnică” și „Ferma (...), județul Bihor”, reprezentantul legal al celor două entități ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) mai multe documente în care erau consemnate date false. În cuprinsul unora dintre aceste înscrisuri era menționată achiziția unor bunuri supraevaluate în medie cu de 15 ori peste valoarea pieței. Prin aceste demersuri, arată procurorii, inculpatul ar fi obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 365.546 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză. Pentru că faptele au fost recunoscute, judecătorii au stabilit o pedeapsă de doi ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și interzicerea pe o perioadă de doi ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a dreptului de a accesa fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. De asemenea, a fost stabilită o amendă în sumă de 13.000 lei și interzicerea dreptului de a participa la proceduri de achiziții publice pe o durată de un an.
Tot procurorii DNA Oradea au dispus sesizarea instanței de judecată, tot cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unei femei, reprezentant legal al SC Adora&Raffele Consulting SRL, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene şi a firmei SC Adora&Raffele Consulting SRL, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene. Potrivit comunicatului DNA, în cursul anului 2013, în contextul solicitării unui sprijin financiar nerambursabil, în valoare de 260.567 lei, în legătură cu proiectul „Dotare birou și achiziții de echipamente”, reprezentantul legal al SC Adora&Raffele Consulting SRL ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) mai multe documente și declarații în care erau consemnate date false. Dosarul nu a mai fost acceptat la plata, deoarece APDRP, în calitate de autoritate contractantă, a constatat că procedura de achiziție a bunurilor în cadrul proiectului a fost una formală, iar prețurile de achiziție ale acestora au fost supraevaluate. În acest caz pedeapsa aplicată este de opt luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și interzicerea, pe o perioadă de un an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a dreptului de a accesa fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei,
amendă în sumă de 6.000 lei și interzicerea dreptului de a participa la proceduri de achiziții publice pe o durată de un an.