În ultimele patru zile, două apartamente din Oradea au fost afectate de incendii izbucnite, cel mai probabil, din cauza lumânărilor, primul dintre acestea, produs duminică, 4 decembrie a.c., la un apartament de pe strada Moldovei, soldându-se cu rănirea unei persoane.

 

În după-amiaza zilei de joi, echipajele Detașamentului 2 de Pompieri Oradea au acționat pe strada Cazaban pentru stingerea unui incendiu produs la un apartament, cel mai probabil din cauza unei lumânări nestinse, după ce, în urmă cu patru zile, au gestionat un eveniment similar, pe strada Moldovei, în urma căruia o persoană a ajuns la spital, iar alte trei s-au intoxicat ușor cu fum. Din fericire, incendiul produs joi, în jurul orei 12.50, care se manifesta într-o debara a apartamentului situat la etajul 2 al unui bloc cu 3 etaje, nu s-a soldat cu victime, proprietarii locuinței autoevacuându-se la timp. Pompierii militari au stins focarele în aproximativ 10 minute, reușind astfel să împiedice propagarea flăcărilor la camere, după care au acționat pentru ventilarea locuinței inundate cu fum și înlăturarea efectelor negative ale evenimentului.

Ca urmare a producerii incendiului, au ars bunuri depozitate în debaraua afectată de flăcări. În scopul preîntâmpinării unor astfel de situații, care se pot solda cu mari pagube materiale și uneori, din nefericire, cu persoane rănite, ca în cazul incendiului produs în data de 4 decembrie a.c., în Oradea, pompierii vă recomandă să vă asigurați că lumânările sunt stinse complet atunci când părăsiţi încăperea, când le depozitați în diferite locuri și în timpul nopţii. Totodată, nu amplasați lumânările aprinse în apropierea materialelor combustibile (mobilier, perdele, cărți, draperii, hârtie etc.) ori în locuri unde pot ajunge copiii şi animalele, pentru a nu le răsturna şi provoca incendii. De asemenea, este important să folosiți întotdeauna un suport special pentru lumânări, care să fie rezistent la temperaturi ridicate și suficient de mare pentru a proteja de picături de ceară topită.