O fetiță în vârstă de 12 ani a fost răpită din Parcul Salca de un bărbat în vârstă de 66 de ani, care a dus-o cu forța în locuința sa, situată pe o stradă din apropiere. Copila a reușit să iasă în curte, iar bărbatul a lăsat-o în cele din urmă să plece.

Incidentul s-a petrecut luni, în jurul orei 18.00, în Parcul Salca din Oradea. Suspectul ar fi acostat-o pe copilă și a încercat să o convingă să meargă cu el, dar pentru că fetița s-a împotrivit, bărbatul a luat-o de mână și a dus-o cu forța până la el acasă, pe strada Căprioarei, unde ar fi încercat să o sărute și să o atingă în zonele intime. Fetița a reușit să iasă în curtea casei, de unde, în cele din urmă, bărbatul a lăsat-o să plece. Sesizați de părinți, polițiștii Biroului de Combatere a Infracțiunilor Contra Persoanei din cadrul Poliției Municipiului Oradea l-au identificat pe suspect. El se numește Dan Miclăuș și are 66 de ani. Bărbatul a fost audiat, reținut pentru 24 de ore și ulterior arestat preventiv pentru lipsire de libertate în mod ilegal și agresiune sexuală.

Sfaturi pentru părinți

Poliţiştii bihoreni le recomandă părinţilor să-şi supravegheze în permanenţă copilul, la joacă, atunci când se află la cumpărături şi în zonele aglomerate. Învățați-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră și că trebuie să spună întotdeauna unde și cu cine pleacă; explicați-i, pe înțelesul său, cu exemple concrete, că nu este bine să intre în vorbă cu persoane străine și nici să accepte de la acestea diverse obiecte sau promisiuni; în nici un caz nu trebuie să se urce în mașinile necunoscuților sau să îi însoțească pe aceștia, indiferent de pretext; nu-l trimiteți singur la cumpărături, mai ales în locurile pe care nu le cunoaște; asigurați-vă că știe numele și numărul de telefon al părinților, precum și adresa la care locuiește; învățați-l că, în orice situație riscantă s-ar afla, să ceară ajutorul și să apeleze la un polițist sau la un adult însoțit de un copil.

Recomandări pentru copii

Copiilor, polițiștii le recomandă să nu se îndepărteze de părinți atunci când se află în oraș, la cumpărături sau pe stradă, în vacanţe; să nu intre în vorbă cu persoane necunoscute și să nu răspundă invitației acestora de a-i însoți, indiferent ce le-ar spune aceștia; să nu se lase intimidați de amenințări sau impresionați de promisiunile acestora - atunci când sunt acostați de asemenea persoane, să se îndepărteze imediat de acestea și să alerteze imediat persoanele din jur, iar dacă au telefon mobil, să sune la 112; să evite deplasările pe trasee situate în zone mai puțin circulate. Dacă sunteți agresați, nu aveți rețineri în a țipa și chiar a riposta fizic. O astfel de reacție îl poate determina pe agresor să vă lase în pace sau să părăsească imobilul.