Împăratul Naruhito al Japoniei a fost întronat ieri în cadrul unei ceremonii somptuoase desfăşurată la Palatul Imperial din Tokyo, în prezenţa a circa 2000 de invitaţi, printre care s-au numărat şefi de stat şi alţi demnitari din circa 180 de ţări.

„Ca moştenitor al tronului în virtutea Constituţiei şi a legii Casei Imperiale (...), adresându-mă ţării şi lumii, proclam întronarea mea'', a spus Naruhito, alături de împărăteasa Masako, purtând amândoi ţinutele rezervate acestui ritual excepţional.

Naruhito, în vârstă de 59 de ani, a devenit pe 1 mai al 126-lea suveran al Japoniei, în urma abdicării din motive de sănătate a tatălui său, Akihito. Însă succesiunea la tronul Japoniei este un proces îndelungat, al cărui punct culminant îl reprezintă proclamarea oficială a întronării.

„Promit aici că mă voi ruga mereu pentru bunăstarea poporului japonez şi pacea mondială'', a mai subliniat Naruhito în discursul în care s-a angajat de asemenea să fie „alături de oameni pentru îndeplinirea obligaţiilor de simbol al naţiunii şi unităţii poporului Japoniei''.

Ceremonia minuţios pregătită s-a desfăşurat în Sala Pinilor din Palatul Imperial, în prezenţa membrilor familiei imperiale îmbrăcaţi în ţinute tradiţionale, a premierului Shinzo Abe şi a celor mai înalţi responsabili ai parlamentului şi Curţii Supreme. Ceilalţi oaspeţi au urmărit ceremonia urcării pe Tronul Crizantemei din alte săli.

În timpul instalării sale pe tron, noul împărat nipon a purtat un costum din stilul „sokutai". Această ţinută imperială, arareori prezentată în zilele noastre, are ca piesă centrală un fel de robă voluminoasă din mătase şi de culoarea tutunului, cu mâneci foarte largi şi strânsă pe talie.

Noua împărăteasă, Masako, a purtat o îmbrăcăminte complexă, cunoscută de publicul larg sub numele de „junihitoe" - haine în straturi multiple.  „Acest ansamblu vestimentar, denumit sokutai (pentru bărbaţi) şi junihitoe (pentru femei), datează din perioada Heian", considerată epoca de aur a culturii japoneze, a explicat Keizo Suzuki, care conduce un muzeu al chimonourilor, aflat într-o periferie a oraşului Tokyo.

Premierul Shinzo Abe l-a felicitat pe împăratul Naruhito în numele poporului japonez. În cadrul ceremoniei, ridicând braţele către cer, Abe a strigat de trei ori „Banzai!” în faţa lui Naruhito, termen care înseamnă „10.000 de ani” şi poate fi tradus de asemenea prin expresia „Viaţă lungă împăratului'', gestul fiind repetat de oaspeţii japonezi prezenţi la ceremonie. Către finalul ceremoniei afară au fost trase câteva salve de tun.

Printre invitaţii străini s-au numărat şefi de stat, inclusiv preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, reprezentanţi ai altor familii regale, precum prinţul Charles al Regatului Unit, în timp ce preşedintele francez Emmanuel Macron l-a desemnat pe fostul preşedinte Nicolas Sarkozy să reprezinte Franţa la ceremonie. Preşedintele american Donald Trump, primul şef se stat care s-a întâlnit în luna mai cu împăratul Naruhito, nu a fost nici el prezent, trimiţând-o în locul său pe Elaine Chao, secretarul transporturilor.

Şeful statului român a fost îmbrăcat în frac, iar soţia sa a purtat o rochie lungă albastră.

Circa 400 de oaspeţi, reprezentanţi ai guvernului japonez şi demnitari străini, au fost invitaţi în cursul serii la un banchet imperial. O ceremonie a ceaiului este prevăzută pentru astăzi dimineaţă, în prezenţa fostului cuplu imperial Akihito şi Miciko. Invitaţii străini vor fi primiţi în această seară şi de premierul Shinzo Abe la un dineu într-un mare hotel din Tokyo.

Defilarea motorizată din Tokyo, o rară ocazie pentru marele public de a vedea şi saluta cuplul imperial, a fost amânată pentru 10 noiembrie, întrucât guvernul a apreciat ca fiind inoportun un asemenea moment festiv când mii de persoane sunt încă sinistrate în urma inundaţiilor provocate în urmă cu zece zile de taifunul Hagibis.