Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, a anunţat miercuri că demisionează, în contextul unor schimbări constituţionale anunţate de preşedintele Vladimir Putin în discursul său despre starea naţiunii.

Dmitri Medvedev a argumentat că Vladimir Putin a formulat o serie de „modificări fundamentale” în Constituţia Rusiei. „Aceste schimbări, dacă vor fi adoptate şi cel mai probabil vor fi adoptate, aşa cum a spus Vladimir Putin, vor genera schimbări semnificative nu doar pentru un număr de articole ale Constituţiei, ci şi pentru balanţa puterii în întregime”, a declarat Dmitri Medvedev, citat de agenţia de presă Sputnik.

Medvedev a preluat conducerea executivului în mai 2018, la două luni după realegerea lui Putin ca preşedinte.

Preşedintele Vladimir Putin a propus miercuri acordarea Dumei de Stat prerogativa desemnării premierului, a vicepremierului şi a miniştrilor, precizând că preşedintele va fi obligat să numească în funcţii persoanele desemnate. „Propun modificarea ordinii şi sarcinilor Dumei de Stat, care nu doar va accepta, ci şi va desemna candidatul pentru conducerea Guvernului Rusiei. Ulterior, pe baza recomandării premierului, vor fi desemnaţi vicepremierii şi miniştrii”, a declarat Vladimir Putin, subliniind că preşedintele va fi obligat să numească în funcţii candidaţi desemnaţi. „Cu alte cuvinte, preşedintele nu va mai putea respinge candidaţii aprobaţi de Parlament pentru aceste funcţii”, a explicat Vladimir Putin, conform agenţiei Tass.

Cu toate acestea, Vladimir Putin, al cărui actual mandat se încheie în 2024 şi care conform legislaţiei în vigoare nu are dreptul să candideze din nou, a subliniat că Rusia trebuie să fie în continuare condusă de un sistem prezidenţial. Fără să ofere precizări, Vladimir Putin a abordat şi problema modificării articolului care limitează numărul mandatelor prezidenţiale „la două mandate succesive”.

Vladimir Putin i-a mulţumit lui Dmitri Medvedev pentru activitate şi l-a rugat să rămână în funcţie până la numirea unui nou Cabinet.