După ce o doctorandă de 34 de ani a fost condamnată la închisoare în Arabia Saudită, o altă femeie primește 45 de ani de închisoare pentru că ar fi folosit rețelele de socializare pentru a „încălca ordinea publică".

Nourah bint Saeed al-Qahtani a fost condamnată la 45 de ani de închisoare după ce o instanță penală specializată a declarat-o vinovată de „utilizarea internetului pentru a rupe structura socială a Arabiei Saudite", potrivit documentelor care au fost obținute și analizate de Democracy for the Arab World Now (Dawn), o organizație fondată de Jamal Khashoggi, citate de The Guardian. Se cunosc puține detalii despre Qahtani, inclusiv vârsta sau circumstanțele în care a fost arestată și condamnată. Dar vestea condamnării sale de zeci de ani vine la câteva săptămâni după ce Salma al-Shehab, o doctorandă în vârstă de 34 de ani de la Universitatea Leeds și mamă a doi copii, a fost condamnată la 34 de ani de închisoare după ce s-a întors acasă, în Arabia Saudită, pentru o vacanță de sărbători.

Documentele instanței în cazul lui Shehab au arătat că aceasta a fost condamnată pentru presupusa infracțiune de urmărire a conturilor de Twitter ale unor persoane care „provoacă tulburări publice și destabilizează securitatea civilă și națională". În unele cazuri, ea a redistribuit tweet-uri postate de disidenții din exil. Shehab a declarat în fața unui tribunal saudit că s-a confruntat cu abuzuri și hărțuiri în timpul detenției sale, inclusiv că a fost supusă la interogatorii după ce i s-au administrat medicamente care au epuizat-o.

În cazul lui Qahtani, se pare că autoritățile saudite au încarcerat-o pentru că „pur și simplu și-a transmis opiniile pe Twitter", a declarat Abdullah Alaoudh, director pentru regiunea Golfului la Dawn.

„Este imposibil să nu se facă legătura între întâlnirea prințului moștenitor Mohammed bin Salman cu președintele Biden luna trecută la Jeddah și intensificarea atacurilor represive împotriva oricărei persoane care îndrăznește să critice prințul moștenitor sau guvernul saudit pentru abuzurile bine documentate", a declarat Alaoudh. El a precizat că Dawn a dat vestea în speranța că persoanele care o cunosc pe Qahtani ar putea face lumină în cazul ei.

Legile saudite sunt concepute pentru a oferi autorităților o discreție maximă, inclusiv puterea de a reține persoane pentru legi antiteroriste definite vag, cum ar fi „tulburarea ordinii publice" și „punerea în pericol a unității naționale".