Trimisul special al Agerpres, Cristian Lupaşcu, transmite: peste 75.000 de persoane au participat, duminică, la mitingul pro-european organizat la Chişinău, la iniţiativa preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.

 

La eveniment participă preşedintele Maia Sandu, preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, europarlamentarul român Siegfried Mureşan, dar şi ambasadorul României la Chişinău, Cristian Leon Ţurcanu.

Adunarea Naţională „Moldova Europeană" s-a desfăşurat duminică în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău şi în alte 33 de oraşe din Europa.

„Europa este Republica Moldova. Republica Moldova este Europa. Moldova nu este singură", a spus duminică, în limba română, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în discursul său de la Adunarea Naţională. De asemenea, Roberta Metsola a scandat împreună cu participanţii la miting cuvântul „solidaritate", tot în limba română, înainte de a începe partea în engleză a discursului ei.

„În ultimii ani, aţi făcut paşi decisivi iar acum aveţi responsabilitatea de a merge pănă la capăt, chiar şi cu acest război la graniţa voastră. Noi, în Parlamentul European, am recunoscut progresul făcut de ţara voastră. Republica Moldova este gata pentru integrarea în piaţa unică europeană", a mai afirmat Roberta Metsola.

Prima care a luat cuvântul la mitingul de la Chişinău a fost preşedinta Maia Sandu, care a reiterat că Republica Moldova trebuie să fie membră a UE până în 2030.

„Obiectivul nostru de ţară este ca Republica Moldova să fie membru cu drepturi depline a Uniunii Europene. Europa este mai mult decât o lozincă politică, e un mod de viaţă, o şansă a poporului nostru să trăiască în pace şi belşug”, a spus şefa statului.

Participanţii la Adunarea Naţională „Moldova Europeană" au adoptat o rezoluţie în baza căreia cer tuturor partidelor şi oamenilor politici să modifice Constituţia „pentru a stabili definitiv şi ireversibil aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană". Rezoluţia mai prevede „deschiderea cât mai rapid posibil a negocierilor de aderare şi întărirea instituţiilor statului pentru a garanta aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, precum şi o transpunere rapidă a legislaţiei europene prin implicarea specialiştilor din ţările care au parcurs recent aceeaşi etapă de aderare, în special din România".

Totodată, documentul prevede „extinderea negocierilor pentru rezolvarea paşnică, definitivă a conflictului transnistrean şi folosirea procesului de aderare la Uniunea Europeană drept catalizator pentru creşterea bunăstării şi nivelului de trai al cetăţenilor moldoveni din regiunea transnistreană reintegrată".

Un punct important al Rezoluţiei este cel prin care clasei politice din Republica Moldova i se cere „să condamne cu fermitate războiul ilegal şi inuman început de Rusia în Ucraina, care subminează stabilitatea şi afectează grav întreaga regiune, inclusiv Republica Moldova, şi să ia o poziţie clară împotriva persoanelor care au declanşat războiul, a celor declarate criminali de război de instituţiile internaţionale şi a celor care susţin războiul şi participă la destabilizarea situaţiei din regiune".