O navă de război americană a traversat marţi strâmtoarea Taiwanului, care separă insula de China continentală, a anunţat marina americană, ceea ce reprezintă o premieră după summitul virtual dintre preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping.

 

Trecerea strâmtorii Taiwanului de către USS Milius, un distrugător din clasa Arleigh Burke echipat cu rachete, a reprezentat un simplu tranzit de rutină, a menţionat flota a 7-a a SUA.

Această traversare „demonstrează angajamentul Statelor Unite în favoarea unei regiuni Indo-Pacific liberă şi deschisă", a adăugat sursa citată într-un comunicat de presă. Evenimentul are loc la o săptămână după întrevederea virtuală dintre preşedinţii chinez şi american, îndeosebi pe subiectul Taiwanului, care cristalizează toate tensiunile dintre cele două puteri.

Insula are o guvernare proprie din 1949, dar China consideră acest teritoriu autoguvernat democratic drept parte a sa şi ameninţă cu recurgerea la forţă dacă Taiwanul îşi va proclama oficial independenţa.

Navele de război americane efectuează periodic exerciţii în strâmtoare, ceea ce suscită furia Beijingului.

Purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Zhao Lijian, a condamnat marţi această traversare, văzând în ea „o tentativă deliberată de perturbare a păcii şi stabilităţii regionale". „Statele Unite trebuie să-şi corecteze imediat greşeala, să înceteze să mai provoace probleme, să mai depăşească limita şi să se joace cu focul", a avertizat el.

Collin Koh, însărcinat cu cercetarea la Şcoala de Studii Internaţionale S Rajaratnam din Singapore, are o bază de date cu numărul traversărilor declarate de către americani în strâmtoarea Taiwanului. Nouă traversări au fost efectuate în 2019, urmate de 15 traversări în 2020. În acest an, până în prezent americanii au efectuat 11 traversări, număr care include şi ultima traversare, a USS Milius.