Marea Britanie, SUA și Australia au anunțat un pact special de securitate pentru tehnologii avansate de apărare, în efortul de a contracara China, relatează BBC. Parteneriatul va permite Australiei să construiască submarine cu propulsie nucleară.

 

Pactul, care va fi cunoscut sub numele de Aukus, privește, de asemenea, inteligența artificială, tehnologii cuantice și zona cibernetică. Cele trei țări sunt îngrijorate de puterea tot mai mare pe care dobândită de China și de prezența sa militară în zona Indo-Pacific. Ca urmare a pactului, Australia a anulat un acord pentru construcția de submarine cu o companie franceză, fapt care a stârnit iritare la Paris.

„Această decizie brutală, unilaterală şi imprevizibilă ne aminteşte foarte mult de ceea ce obişnuia să facă domnul Trump. Sunt furios şi trist. Nu se face aşa ceva între aliaţi", a reacţionat ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, conform postului FranceInfo.

Franța a câștigat un contract de 50 miliarde de dolari australieni (31 miliarde euro) pentru a construi 12 submarine pentru marina australiană, în 2016. Proiectul a fost afectat de întârzieri, în mare parte din cauza solicitărilor Canberrei ca multe componente să fie obținute la nivel local.

Miercuri, președintele american Joe Biden, prim-ministrul britanic Boris Johnson și omologul său australian Scott Morrison au emis o declarație comună cu privire la lansarea noului parteneriat de securitate, Aukus.

„Ca primă inițiativă în cadrul Aukus ... ne angajămsă sprijinim Australia în achiziționarea de submarine cu propulsie nucleară pentru Royal Australian Navy", se menționează în declarație. Pactul de apărare se va concentra și asupra capabilităților cibernetice, inteligenței artificiale și „capabilităților submarine suplimentare”.

Reacţia nervoasă a Chinei

SUA, Regatul Unit şi Australia sunt acuzate de China că subminează stabilitatea şi pacea regionale. „Acest tip de cooperare subminează grav pacea şi stabilitatea regionale, precum şi eforturile internaţionale de neproliferare nucleară", a declarat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Zhao Lijian.

„Pactul arată totodată cum aceste ţări folosesc exporturile nucleare ca instrument geopolitic. Este extrem de iresponsabil. Ar trebui să renunţe la mentalitatea de Război Rece şi să facă mai mult pentru a contribui la pace şi stabilitate. În caz contrar, vor sfârşi prin a-şi face rău lor înselor", a apreciat oficialitatea chineză.

Zhao Lijian a mai insistat că formarea de „camarile exclusive contravine timpurilor" în care trăim şi „aspiraţiilor ţărilor din regiune". El a avertizat totodată că Australia trebuie „să-şi îndeplinească angajamentele" de neproliferare nucleară. „Dacă Australia, în calitate de ţară semnatară a Tratatului de Neproliferare Nucleară şi a Tratatului Pacificului de Sud ca Zonă Liberă de Arme Nucleare, importă acest tip de tehnologie pentru submarine nucleare, vecinii săi şi comunitatea internaţională vor avea motive să pună sub semnul întrebării sinceritatea ei cu privire la respectarea acestor tratate", a insistat purtătorul de cuvânt al MAE chinez.