Ţările NATO vor furniza arme grele moderne Ucrainei, dar asta „necesită timp", pentru că militarii ucraineni trebuie instruiţi pentru utilizarea lor, a anunţat miercuri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează AFP.

„Am luat măsura de urgenţă, dar eforturile necesită timp", a explicat el în cursul unei conferinţe de presă înainte de începutul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai Alianţei.

„Tranziţia între materialul din epoca sovietică şi materialul modern al NATO impune ca ucrainenii să fie gata să-l utilizeze", a subliniat el. „Este vorba despre o tranziţie dificilă, exigentă", a insistat el.

Aliaţii au furnizat până în prezent Ucrainei arme grele care datează din epoca sovietică luate din stocurile lor, pentru că ucrainenii au fost formaţi pentru utilizarea lor. Cererile ucrainenilor se referă însă acum la armamente aflate în dotarea forţelor armate ale NATO.

„Este vorba despre artilerie, sisteme cu rază lungă de acţiune, sisteme antiaeriene după normele NATO, ceea ce impune o formare, o întreţinere, o mentenanţă", a subliniat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a participat marţi, la Haga, la o reuniune a liderilor din şapte ţări ale Alianţei (Ţările de Jos, Belgia, Polonia, România, Portugalia, Danemarca şi Letonia).

Potrivit lui, premierul olandez Mark Rutte a explicat procesul de punere la dispoziţie a obuzierelor, care prevede formarea militarilor ucraineni pentru a le utiliza.

Ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov urmează să participe la reuniunea ministerială a NATO, care va fi precedată de o reuniune a ţărilor din „grupul de contact" creat de SUA.

„Ministrul Reznikov va prezenta cererile urgente, tipul de material şi modalitatea sa de transport pentru ca armele să fie decisive pe câmpul de luptă", a precizat Jens Stoltenberg.

Rusia a anunţat miercuri că a distrus un depozit de arme livrate de ţările NATO în vestul Ucrainei cu tiruri de rachete de croazieră. Ucraina solicită, printre altele, 300 de sisteme de lansatoare de rachete multiple, 2.000 de vehicule blindate şi o mie de drone, a indicat înainte de reuniune consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski pe contul său de Twitter.

Pe de altă parte, Marea Britanie a anunţat, miercuri, livrarea „iminentă'' a unor lansatoare multiple de rachete către Ucraina.

„'Cred că livrarea lor este iminentă, şi vor urma de asemenea muniţiile'', a declarat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, la o conferinţă de presă la Oslo. În plus faţă de lansatoarele multiple de rachete, ministrul Wallace a menţionat că Londra examinează şi oferirea către Ucraina a unor rachete anti-navă Harpoon, complementare celor deja promise de Danemarca şi Olanda.

La aceeaşi conferinţă de presă, omologul său norvegian Bjorn Arild Gram a declarat că ţara sa are în vedere la rândul ei noi donaţii de armament către Ucraina, în plus faţă de cele 22 de obuziere M-109, cele circa o sută de rachete antiaeriene Mistral şi cele aproximativ 4.000 de arme antitanc deja furnizate.