Preşedintele Maia Sandu a atribuit Administraţiei Rusiei presupusele planuri de provocare a unor „violenţe" în Republica Moldova, subliniind însă că acţiunile nu vor avea succes, conform agenţiei Reuters.

„Tentativele Kremlinului de a provoca violenţe în Republica Moldova nu vor funcţiona. Scopul nostru principal este securitatea cetăţenilor şi a statului. Obiectivul nostru este pacea şi ordinea publică în ţara noastră", a afirmat Maia Sandu. Preşedintele Republicii Moldova a acuzat că scopul acţiunilor ar fi „schimbarea actualei administraţii guvernamentale cu una controlată de Federaţia Rusă".

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat în urmă cu câteva zile că a informat-o recent pe Maia Sandu despre un presupus plan al Rusiei de „distrugere" a Republicii Moldova. „Am informat-o că am interceptat planul de distrugere a Republicii Moldova de către serviciile ruse", a declarat Zelenski.

Maia Sandu a semnalat luni că militari camuflați în civili au încercat acțiuni violente, „un atac asupra unor edificii ale statului și luarea de ostatici", scopul fiind forțarea schimbării puterii de la Chișinău. „Prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău. Documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive. Planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent. De exemplu, materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru", a afirmat Maia Sandu, oferind însă asigurări că instituțiile statului lucrează pentru prevenirea acestor provocări și țin situația sub control.

Maia Sandu a avertizat în mod repetat asupra intenţiilor Rusiei în Republica Moldova, mai ales în contextul prezenţei militare ruse în regiunea separatistă moldoveană Transnistria. Rusia a negat anul trecut că ar intenţiona să intervină în Republica Moldova. Însă, de curând, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat că Republica Moldova riscă să aibă soarta Ucrainei, denunţând un presupus plan al preşedintelui Maia Sandu privind unirea cu România. „Occidentul are privirile aţintite asupra Republicii Moldova, pentru a juca rolul de viitoare Ucraină. Acum, Moldova este luată în considerare pentru acest rol. De la început, occidentalii au pus un preşedinte în fruntea unei ţări prin metode specifice, departe de cele libere şi democratice, este un preşedinte care vrea aderarea la NATO, care are naţionalitate română, care este pregătită pentru o unire cu România şi care, în general, este pregătită pentru aproape orice", a declarat Serghei Lavrov, într-un interviu acordat Televiziunii publice din Rusia.