Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a transmis un mesaj șefului statului, Klaus Iohannis, cu ocazia desfășurării la București a Summit-ului „Inițiativa celor Trei Mări”, spunând că SUA rămâne un partener în extinderea infrastructurii energetice, de transport și digitale.

„Le transmit salutări participanților la Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări 2018. Anul trecut am avut onoarea de a susține un discurs la Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia, în Polonia. În cadrul vizitei mele, am reafirmat sprijinul ferm al Statelor Unite pentru Inițiativa celor Trei Mări și țelul nostru comun de extindere a infrastructurii, creștere a legăturilor de afaceri, consolidare a securității energetice și reducere a barierelor în calea unui comerț liber, echitabil și reciproc în Europa Centrală și de Est. Inițiativa celor Trei Mări are un potențial enorm de a furniza rezultate în aceste domenii și în alte sectoare importante de cooperare. O nouă infrastructură energetică este esențială pentru susținerea unei integrări economice mai profunde, deschiderea accesului la noi piețe și diversificarea surselor de energie în întreaga regiune. Felicit România, Bulgaria, Ungaria, Austria și Slovacia pentru progresul înregistrat în sprijinirea diversificării energetice prin construcția de infrastructură pentru gazoducte”, se arată în mesajul președintelui Donald Trump, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidenției.

Trump a adăugat că SUA va rămâne un partener în eforturile de consolidare a infrastructurii, „prin exporturi de gaz natural lichefiat în această regiune de importanță strategică”.

La Bucureşti a început luni Summitul celor Trei Mări - Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Adriatică - un proiect care reuneşte 12 ţări, respectiv Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.

Summitul este găzduit de preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, și se bucură de prezența preşedintelui CE, Jean-Claude Juncker, și a nouă preşedinţi de stat şi a Secretarul Energiei din SUA, Rick Perry.

De la teorie, la practică

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a spus, luni, că este momentul ca planurile ambițioase ale țărilor implicate în Inițiativa celor Trei Mări să treacă de la faza de teorie la cea de practică.

„A venit timpul ca planurile noastre ambițioase să fie transformate în adevărate politici. Suntem în faza de execuție. UE și Alianța Nord-Atlantică sunt importante pentru Inițiativa celor Trei Mări”, a declarat președintele Poloniei, Andrzej Duda, la deschiderea Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări.

Oficialul polonez a subliniat că participarea la cel de-al treilea summit este extrem de importantă pentru Polonia, deoarece participanții nu sunt limitați ce subiecte să abordeze. De asemenea, președintele Poloniei a precizat că Inițiativa Celor Trei Mări a fost deschisă către mediul de business, inclusiv camerele de comerț, pentru ca țările din regiune să-și reducă mai repede decalajul față de țările din Uniunea Europeană. De asemenea, președintele polonez a menționat că fondul la care contribuie statele care au aderat la Inițiativă va ajuta la „modernizarea țărilor din CEE”.

Președintele Croației, Kolinda Grabar-Kitarovic, a declarat în deschiderea Forumului de Afaceri, că țările organizatoare ale forumului pot fi „coloana vertebrală a convergenței UE”, iar Croația a venit la București cu 11 proiecte de cooperare.

„Putem să facem în așa fel încât țările noastre să devină coloana vertebrală a convergenței economice a Uniunii Europene, chiar dacă diferențele dintre noi sunt încă destul de vizibile. Cred că la acest forum se vor identifica cele mai importante aspecte pentru dezvoltarea proiectelor noastre comune”, a spus Kolinda Grabar-Kitarovic.