Înalți oficiali ruși și-au arătat joi satisfacția cu privire la reluarea contactelor cu Washingtonul, după apelul telefonic dintre președinții american Donald Trump și rus Vladimir Putin, în cadrul căruia cei doi șefi de stat au convenit să înceapă negocieri imediate cu privire la Ucraina, informează AFP.

 

Trump și Putin au vorbit miercuri la telefon mai bine de o oră și jumătate, iar Trump a declarat ulterior că Putin și-a exprimat dorința de a pune capăt războiului, care durează de aproape trei ani.

Kremlinul a declarat joi că există voință politică atât din partea Rusiei, cât și din partea SUA de a găsi o soluție și de a pune capăt războiului din Ucraina, potrivit Reuters. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apreciat însă că este prematur să se discute despre calendarul unei întâlniri față în față a celor doi lideri.

„Este cu siguranță necesar ca această reuniune să aibă loc destul de repede, șefii de stat au multe lucruri să-și spună”, a adăugat Peskov, care a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebat cine dintre cei doi președinți a inițiat apelul telefonic.

Întrebat dacă țările europene vor fi reprezentate în discuțiile de pace, Peskov a răspuns că este prematur să se vorbească despre un anume format.

„Ne concentrăm pe pregătirea unei întâlniri personale cu Trump. Contactele vor continua cu echipa lui Trump”, a declarat Peskov. „Suntem impresionați de poziția lui Trump. Administrația (fostului președinte Joe) Biden a încercat să continue războiul, dar administrația Trump încearcă să asigure pacea”, a continuat el.

Europa este geloasă și furioasă din cauza apelului telefonic dintre Trump și Putin, pentru că acesta arată că puterea sa pe scena mondială a slăbit, a declarat fostul președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al puternicului Consiliu de Securitate al Federației Ruse.

„Europa, această fată bătrână frigidă, este înnebunită de gelozie și furie”, a scris Medvedev pe Telegram. El a susținut că Europa nu a fost avertizată că urma să aibă loc un apel Putin-Trump și nici nu a fost consultată cu privire la conținutul acestuia.

„Arată rolul ei real în lume. Vremea Europei a trecut”, a scris Medvedev.

Fostul președinte rus, care de trei ani și-a multiplicat diatribele antioccidentale, a apreciat că acest apel a fost „foarte important în sine”, pentru că face praf strategia administrației precedente, a fostului președinte democrat Joe Biden, care a refuzat dialogul cu Vladimir Putin pentru a „pedepsi și umili” Rusia.

Deputatul Leonid Sluțki, șeful Comisiei pentru Afaceri Externe a Dumei de Stat, a apreciat că discuția Trump-Putin a „spart blocul antirus al Occidentului și a lansat procesul de dezgheț” al relațiilor dintre Moscova și Washington.